САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЈЕДНИКА ОО НОВЕ СРПСКЕ ДЕМОКРАТИЈЕ ТИВАТ:СМЕТА НАРОДНА МУЗИКА, АЛИ НИЈЕ ПРОБЛЕМ ДА ЈАДРАНУ ВИДИМО ЛЕЂА

Да извршимо једну малу рекапитулацију догађаја, па да се сви заједно суочимо са ситним, често личним, али надасве апсурдним представама које нам се сервирају на сто.

Како бисмо се боље разумјели, Тиват је одабрао да снажно иде напријед и у томе га ситним марифетлуцима нећете спријечити. У Тивту имамо довољно одговорних људи који на овај град не гледају као на своју приватну својину, већ као на јавно добро, а који вуку потезе на опште добро.

ОО Нове српске демократије Тиват је снажно орјентисан на владавину права, на поштовање коалиционих договора, на сразмјерну заступљеност у складу са датом подршком од стране грађана, а што се тиче неки националних или вјерских питања сви наши коалициони партнери знају за нашу максиму СВА ПРАВА СВИМА!

Ми снажно подржавамо економски развој Тивта и Црне Горе, развој инфраструктуре на нивоу комплетног Тивта, развој града у функционалним цјелинама, социјална питања, мањинска питања. Нова српска демократија јесте национална странка, то никада нисмо крили, нити планирамо крити, али нас било каква функција не може завести како би смо одустали од онога што сматрамо да нам по Уставу и Закону припада, нити ће нас „фотеље“ ограничити да отворено говоримо о аномалијама.

Да будем врло јасан, сматрам да се бројна питања могу и треба да се рјешавају на коалиционим састанцима, али како су се нека питања намјерно измјестила са простора коалиционих разговора и са жељом наметања стигме српском народу у Тивту, имао сам потребу и обавезу да јавно изнесем ставове, које ћу наравно детаљно изнијети и на коалиционом састанку.

Покушаћу у овој рекапитулацији да се сјетим свих апсурда у овом кратком времен, а било их је доста, па ми не замјерите ако кога случајно прескочим. Очекујем наравно одговор од свих које поменем, па ћемо имати прилику да јавно говоримо о свему.

Одмах да разјаснимо, око ШБ Јадран, немамо шта да говоримо, прича је више пута испричана. Довољно је доказа и чињеница да се о власништву ШБ Јадран нема шта говорити. ШБ Јадран је понос Тивта и Црне Горе и тако нека остане.

Потпредсједниче Петковићу, заједно са неким својим члановима направили сте представу овдје у Тивту, угрозили усвајање бројних важних одлука, Буџета и редован рад Скупштине. Позивали сте у порукама на крв и падање главе, условљавали оставкама потпуно невиних људи, испуштали крике преко телефона на састанку са одборницом Сандром Синди. Ради чега? Да би сте били атракција 3-4 дана?
Заказао сам коалициони састанак пред Скупштину, на њему нисте ријеч саопштили везано за ваше захтјеве, након тога, а прије Скупштине, заказао сам састанак са одборницима већине. На њему ме такође нисте упознали о намјерама. Имали смо такође одборе, на њима нисте изнијели своје ставове. Дакле било је више него довољно времена да разговарамо о свему и да ствари ријешимо на одговоран начин према грађанима, али ви сте жељели представу и да се пред грађанима докажете како ви штитите и бринете о вјерским осјећањима католика у Тивту. Да јавно докажете како браните историју и културу Боке и Тивта, јер због извођења једне музичке нумере чији текст није увредљив, ви тражите оставке и пријетите да ћете срушити власт у Тивту.

Да ли ће вам други коалициони партнери ово рећи, или ће да савију главу и трпе ваше понашање, то нека они сами одаберу, али ово није први пут да ви због баналних разлога пријетите падом коалиције. Можда смо неке ствари морали да трпимо за вријеме владавине ДПС-а са сателитима, али то вријеме је прошло!

Ако желите отворен разговор, ту сам, али уцјенама је дошао крај!

Господине потпредједниче, гдје се изгуби одбрана Боке, сека и мандраћа и вашег чувеног поклича БОКА БОКЕЉИМА, када је у питању ШБ Јадран. Не смијете да се јавно огласите и осудите очигледну провокацију од стране званичника Хрватске.

Шта се десило господине потпредсједниче. Није ваљда да је дошла плима из Хрватске па потопила секе и мандраће у Тивту. Желим да ми кажете, да ли ви одобравате да ШБ Јадран буде отет из Тивта.

Подсјетићу вас господине потпредсједниче, на свечаној Скупштини поводом дана Општине Тиват, стилизован приказ ШБ Јадран је био заштитни знак ове свечане Скупштине, а приликом интонирања химне, држали сте десну руку на срцу. Нема вас сада да се огласите на очигледно насртање на заштитни знак Тивта, а на пуштање народне пјесме тражите крв и скидање главе.

Прије 7-8 мјесеци сте долазили код мене у кабинет да ми саопштите како је криза власти и како је упитан опстанак коалиције у Тивту, јер су вам неки наши коалициони партнери саопштили да се у мом кабинету, поред заставе Тивта и административне заставе Црне Горе, налази и историјска тробојка из славног времена Књажевине и Краљевине Црне Горе. Када сам вам љубазно одштампао Устав Црне Горе и Закон о државним симболима Црне Горе, тада сте на органима странке и са тим коалиционим партнерима ипак одлучили да треба да се манете ћорава посла јер је закон јасан и боље је да радимо на економији и развоју Тивта.

Што се тиче ХГИ-а, видим реагујете на народну музику у Тивту, придружују се перформансима увријеђености, али на отимање ШБ Јадран, то већ може… то је по грађанским стандардима. Подржавам што сте у складу за Законом обиљежили дан мање бројног хрватског народа у Црној Гори. Свој дан треба да обиљежавају сви мање бројни народи у Тивту, али да подржавате овакве изјаве ваших гостију који су дошли у неформалну посјету Тивту, на вашу прославу. Морате се сложити, то је већ превише. Сада могу да разумијем због чега немате већу подршку сународника у Тивту, а једина сте хрватска национална странка у Тивту. Вјерујте ми, после ових изјава у Тивту, око ШБ Јадран, тешко да ћете више имати толико гласова у Андријевици и по сјеверу Црне Горе! Размислите о томе!

Либерална Партија, застиђе. На мој позив, који сам упутио православном и католичком свештенику, да разговарамо о тренутној и намјерно затегнутој ситуацији у Тивту и пошаљемо једну људску поруку не суживота већ живота двије конфесије, а све са жељом да се Божићни празници проведу у миру и срећи породичног окупљања, па да након тога о свему разговарамо, први човјек ЛП Ватрослав Белан, ситничавим извртањем теза покушава да продуби тензије. Са политиче стране могу покушати да вас разумијем, али са људске на жалост не могу ни да покушам.

СДП, странка без цензуса на парламентарном нивоу, тражи моју смјену јер сам на позив Народне Скупштине Србије учествовао у афирмативним разговорима и сарадњи двије државе, тражи смјену предсједника Скупштине Црне Горе због тробојке, али на отимање ШБ Јадрана… пала клапна… зимска хибернација! Пријатељи, рођаци, гласачи СДП-а… да ли сте сагласни да трсимо ШБ Јадран.

Можда да им га дамо, па да нам пошаљу распоред када је слободан да га обиђемо или макар када обиљежавамо Дан Општине Тиват тада да уплови у Тиват… чисто да нас жеља мине.

СД-у сметају људи са сјевера Црне Горе који ће можда доћи да регуларно закупе неку од кућица и на тај начин помогну одржавање програма, али зато стојички, државотворно и са руком на срцу не реагују на пријетње отимања ШБ Јадрана. Шта рећи при оволиком родољубљу и заштити симбола Тивта.

ДПС, морам признати, свакога дана у сваком погледу све више „напредујете“. Замолио бих вас да замолите ваше дугогодишње партнере из Хрватске да ако је цијена уласка у Европску унију отимање ШБ Јадран, да нам више не помажу. Не морамо ми у ЕУ преко Хрватске, видјећемо да у ЕУ уђемо преко неког другог граничног прелаза. Ријешени сте да чувате интересе Тивта и ви то желите, такође са руком на срцу, али ритам народне музике вас обузима и просто нисте у могућности да у таквом стању рационално размишљате. Ево да се договоримо. Да им дамо један од оних трактора што сте за нас били намијенили, па да га тако одвезу за Хрватску, то би онда можда могло проћи. Волите ви тракторе, знам ја вас. Сигурно неке што сте за нас били намијенили кријете по шумама.

Уважена господо из Хрватске, који сте као гости присуствовали обиљежавању Дана Хрвата у Црној Гори, замолио бих вас да у миру долазите у Црну Гору и да се суздржите од овако запаљиве реторике, јер ваши избори због којих ово радите како би сте ухватили неки глас у Хрватској, нису у Црној Гори. Оваквим иступима можда и ухватите неки родољубиви глас на предстојећим изборима у Хрватској али сигурно ћете изгубити гласове ХГИ-а у Тивту, Котору, али и у Андријевици!

Што се тиче камења које сте спомињали, будите сретни што смо смијенили ДПС и њихове сателите, јер да су они остали на власти, како су се били залетјели на имовину Црне Горе, ни камење о ком сте говорили не би остало иза њих. Можда вам нису јавили, па чисто да напоменем, када су смијењени у каси Тивта је било око минус 3.5 милиона евра, а након само 3 године, односно за ову годину је план Буџета преко 29 милиона.

Претјерао сам, можда би остао који камен за бетонизацију приморја која је услиједила након изгласавања срамног закона за вријеме ДПС-а и вашег ХГИ-а, за који су подигли руку ови што се данас невјешто трзају на народну музику.

Око ШБ Јадран не рачунајте на помоћ тридесетогодишњих гробара црногорске економије, они вам око тога овај пут неће моћи помоћи, имају они својих проблема и без вас, а за нас је прича о ШБ Јадрану готова ствар. Оставите се запаљивих реторика и пустите Тиват и грађане Тивта да живе и миру и раде на напретку града.

На неке натписе у новинама се нисам желио јављати, јер вјерујте ми, са неким маргиналним и епизодним ликовима, чија се серија ускоро завршава… не вриједи полемисати и трошити вријеме, али имамо сам потребу да вам саопштим да се неке ствари од стране ОО Нове српске демократије Тиват, више неће толерисати.

Како вам ово није први пут да у јавност иступате и пријетите падом власти у Тивту, а не прво кроз коалиционе разговоре, позивам вас да користите коалиционе разговоре или уопште било које разговоре, а не једностране јавне уцјене.

мр Миљан Марковић
предсједник ОО Нове српске демократије Тиват

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare