Ruski ambasador: Deklaracija svesrpskog sabora je primjer suvereniteta!

Jačanje suvereniteta u svim sferama i jedinstvo naroda najvažniji su i za Rusiju i za Srbiju, poručio je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, pozdravljajući goste na prijemu povodom Dana Rusije u ruskoj ambasadi u Beogradu.

Bocan-Harčenko je uporedio Deklaraciju usvojenu na Prvom svesrpskom soboru sa govorom predsjednika Vladimira Putina na sanktpeterburškom forumu, istakavši da poruke koje su poslate pokazuju da Srbija i Rusija imaju zajednički temelj za gradnju bilateralne saradnje.

„Ako bismo uporedili ono što je Putin rekao da je važno za razvoj Rusije sa onim što je rečeno na Svesrpskom saboru – i za nas je najvažnije da je narod jedinstven, kao i saradnja sa svima, s obzirom na promjene u svijetu. Ovo je realnost“, naveo je Bocan-Harčenko.

On je istakao da je i za Rusiju i Srbiju, pored jačanja suverentitea u svim sferama, pa i u oblasti odbrane, važno očuvanje, jačanje i zaštita tradicionalnih vrijednosti, vjerskih vrijednosti i naših duhovnih veza.

Bocan-Harčenko je ukazao da Srbija misli o svojim nacionalnim interesima i da zato ne uvodi sankcije Rusiji, dok s druge strane, Rusija zna gdje može da przži najvažniju pomoć Srbiji u zaštiti njenih nacionalnih interesa.

„Vidimo da u Srbiji postoji interes za različite integracije koje se pojavljuju, a mi smo otvoreni za širok dijalog na ovu temu“, poručio je ambasador i podsjetio da je Ana Brnabić, dok je bila premijer, potpisala sporazum o saradnji sa Evroazijskim ekonomskim savezom.

Otvoreni smo, dodao je Bocan-Harčenko, i što se tiče novih projekata saradnje sa Srbijom, a najvažniji je usmjeren na jačanje energetske bezbjednosti, što obuhvata isporuku gasa preko Turskog toka.

Ambasador je, međutim, upozorio da bi taj gasovod mogao biti uništen.

„Ruska mornarica za sada to čuva, ali je sitacija veoma opasna“, naveo je Bocan-Harčenko.

Što se tiče specijalne vojne operacije, ambasador je ponovio ono što je više puta rekao i predsednik Putin – da je Rusija bila primorana da krene u tu operaciju i da je godinama bezuspješno pokušavala da postigne političko rješenje.

„Ali zadaci koje je predsjednik formulisao u februaru 2022. biće ispunjeni na vojni ili drugi način i tu dileme nema“, istakao je Bocan-Harčenko.

On se osvrnuo i na razvoj ekonomije Rusije, precirajući da je ona više od 60 odsto preusmjerena prema Aziji što, kako je rekao, odgovara realnosti.
„Mijenja se svijet, to nije zbog Rusije, mada je ona jedna od vodećih zemalja u izgradnji novog svjetskog poretka“, zaključio je ambasador.

Povodom obilježavanja ruskog državnog praznika, Dana Rusije, u ruskoj ambasadi u Beogradu održan je svečani prijem kom je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i premijer Srbije Miloš Vučević.

(Sputnjik)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare