РИЈЕЧ УРЕДНИКА : Шта је мања штета, ући или не ући у Владу!?

Поводом приче око усвајања резолуције о Сребреници у УН, која је реално гледајући доживјела фијаско, друштво у Црној Гори се жестоко поларизовало, ту мислим на онај дио који подржава српске странке, да ли након тога треба ући у Владу или пак истој ускратити подршку. Тренутно је Милан Кнежевић суспендовао подршку истој, условивши улазак изгласавањем резолуције о Јасеновцу. У наставку текста настојаћу да објасним предности и мане оба сценарија.

СВЕНАРИО БРОЈ ЈЕДАН, УСКРАЋИВАЊЕ ПОДРШКЕ

Ускраћивање подршке Влади сигурно би код једног дијела српског бирачког тијела које је дало подршку ЗбЦг изазвало одушевљење и они би то вођени сасвим разумљивом емоцијом подржали користећи аргумент да не треба бити у Влади са онима који су гласали за резолуцију. Ипак, дио владе оличен у СНП био је против тога. Опасност што се тиче оваквог сценарија крије се у томе да Влада не би пала, већ би сигурно у исту ушли Бошњаци а ДПС једва дочекао да јој да мањинску подршку. То нас у одређеном погледу враћа у 2019 годину, гдје би сигурно дукљански елементи тражили ревизије закона о слободи вероисповести чиме би тензије у друштву опет достигле врхунац. У случају да Влада и падне, ишло би се на нове изборе, који би опет донијели скоро па исти однос снага, па ви се направила влада слична оној која треба да се реконструише.

СЦЕНАРИО БРОЈ ДВА, УЛАЗАК У ВЛАДУ

За овај сценарио највећи одговорност сноси НСД као носилац коалиције ЗБЦГ. Како се види у јавним наступима њених функционера ова странка жели реконструкцију, наравно на исти начин условљавајући као што то ради ДНП, резолуцијом о Јасеновцу. Овакав расплет и улазак у Владу сигурно доноси даљу ерозију ДПС-а, већи утицај ЗБЦг која коначно прескаче магичну линију и постаје извршна власт. Оно што ће бити негативна последица или што би била негативна последица јесте љутња бирачког тијела , којем би морало свакодневно да се објашњава зашто се у Владу ушло и да се тај дио бирачког тијела убиједи да је то било неминовно. Аргумент који би користили из НСД и ДНП свакако јесте тај да је онемогућен повратак у власт онима који су нападали не тако давно СПЦ.

ЗАКЉУЧАК

И један и други сценарио имају своје предности и мане. Оно што као неко ко се дуго бави политиком негдје могу и да прогнозирам јесте да би пад владе и нови избори донијели исту позицију и да би се влада опет формирала са ЗБЦг, ПЕС и ДЦГ, па се самим тим намеће питање, да ли је боље не трошити новац пореских обвезника, већ исту реконструисати и кренути у даљу борбу против корупције и криминала коју сви субјекти већине потенцирају. Свакако, ако се реконструише влада постоји и могућност да не дочека пуни мандат, прије свега због трвења које се дешава између ПЕС и Демократа и гдје се негдје у будућности назире да би упркос свему Спајић за партнера узео УРА а Демократе који су му реална конкуренција послао у опозицију.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare