Ријеч уредника! Шта ће нам донијети подгорички избори! (АНАЛИЗА)

Да ће власт у Подгорици пасти и да ћемо имати нови изборни циклус постало је јасно када је дошло до расцјепа у ПЕС и када је настао Покрет за Подгорицу. У овом тексту покушаћу да дам анализу како ће политички субјекти изаћи на избори и какав ће бити њихов крајњи домет. Па кренимо редом!

ПЕС

Покрет Европа сад претрпио је више турбуленција након парламентарних избора. Раскол и излазак Јакова Милатовића сигурно је однио један дио гласова овом покрету а није занемарљиво ни што ће бивши министар Андреј Миловић имати своју листу, чиме ће ПЕС бити додатно ослабљен. Ако све узмемо у обзир имајући у виду чињеницу да је ПЕС на прошлим изборима имао 21,7% али је након тога доживио два дебакла, један у Будви а други у Андријевици, онда се може очекивати можда и слабији резултат у Подгорици који би износио негдје око 18%, али ће свакако доста тога зависити и од ЕС2 тј како ће грађани перципирати најављене економске мере у главном граду.

ЗА БУДУЋНОСТ ПОДГОРИЦЕ

Политичка групација коју предводе предсједник скупштине Андрија Мандић и Милан Кнежевић је након реконструкције Владе у повољном положају пред локалне изборе у Подгорици. Иако у Андријевици нису остварили очекивани резултат ипак су у Будви успјели да се позиционирају као најјача листа уз листу Николе Јовановића. Оно што може бити добро за ову групацију јесте што ће се читава инфраструктура моћи концентрисати само на један град, чиме би коначно могли да у Подгорици остваре резултат који им у некој расподјели карата може донијети мјесто градоначелника. Наравно, све ће зависити и од носиоца листе, па уколико то буде гђа Боровинић Бојовић може се очекивати добар резултат. Ипак, у прошлости је ова групација имала проблема са локалним изборима (не рачунајући Никшић који је бастион НСД и гдје је неоспоран ауторитет Мандића и сада Ковачевића) па би можда било најпаметније да направе што ширу коалицију која укључује о све мање странке које сигурно немају цензус као и позивање СНП чијих 2,6% могу донијети превагу. Процена је око 19% уз могућност да већа излазност и СНП донесу пар процената више гласова.

ДЕМОКРАТЕ

Њихова листа је можда у најнеповољнијој позицији, јер се ради о странци која је одавно у стању стагнације а пукотине унутар саме организације су већ постале видљиве изласком Мартиновића, док се по кулоарима шушка да однос на релацији Момо Копривица са једне и Бечић – Богдановић са друге стране није баш најбољи. Иако су у влади већ дуже времена, премијер Спајић је успио да их учини практично невидљивим, што може бити проблем за ДЦг на наредним изборима. Процјена резултата је 9%.

МОГУЋА КОАЛИЦИЈА УРА ЈАКОВ ПЗП

Реално гледајући ни један од ових политичких субјеката не би могао самостално да оствари неки запажен резултат осим УРА која сигурно има цензус. Међутим, синергетски ефекат овакве коалиције могао би бити солидан, а како је већ постало видљиво ,ПЗП се вратио на фабричка подешавања, јер је српски наратив који је ПЗП у себи имао дефинитивно отишао са одласком Раичевића, Васиљевића и још неких истакнутих чланова. Ова групација могла би да води битку за треће мјесто са Демократама јер у Пг дијеле слично бирачко тијело. Свакако, политички ауторитет Милатовића као предсједника умногоме би помогао да се оствари резултат који би био око 7%.

СЈУТРА: Анализа листи ДПС-а, европског покрета, Странке Душка Марковића и листе коју ће чинити неки бивши министри

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare