RIJEČ UREDNIKA! ANALIZA PODGORIČKIH IZBORA!

Ovdje želim da dam kratak osvrt na rezultate izbora u Podgorici.

Dps, Sep, Evropski savez

Mala izlaznost i svađa između PES i koalicije Ura Jakov Milatović dovela je do toga da se biračko tijelo DPS i satelita mobiliše i da uz pomoć male izlaznosti ostvari rezultat koji je premašio očekivanja. Ovakav trend , gdje DPS vreba svaku grešku vladajuće većine i pobjednika iz avgusta 2020 računajući na već pomenutu apstinenciju jeste nešto o čemu u drugim gradovima gdje slijede lokalni izbori moraju voditi računa.

ZA BUDUĆNOST PODGORICE

Ako uporedimo rezultat u odnosu na prošle izbore, procenat podrške nije značajno porastao ali jeste broj mandata sa 11 na 13. Međutim, primjetna je stagnacija i nemogućnost da koalicija Za budućnost CG napravi korak više na lokalnim izborima. Za tako nešto je osim Jelene Borovinić Bojović i pristojne kampanje koju je ZBPG vodila bilo potrebno na vrijeme stvoriti neospornog mladog lidera u ovom gradu, jer je to stvar koja je ovoj koaliciji falila kako bi mogla da računa na još bolji rezultat i o tome u budućem periodu moraju ozbiljno razmišljati. U svakom slučaju ZBCg (PG) pokazuje stabilnost biračkog tijela mada se može tumačiti i kao stagnacija što ukoliko ne dođe do određenih promjena može značiti i veći pad podrške u budućnosti, što uz rasipanje glasova koje se opet desilo unutar srpskog bloka u procentu od 3,3% nikako nije dobro.

PES -DEMOKRATE

Koalicija koja je po izjavama koje su plasirali trebala da bude blizu DPS-a, ali nije donijela željeni sinergetski efekat. Rezultat koji su ostvarili znači da će Saša Mujović morati da proguta žabu i da razgovara sa Lukom Rakčevićem, iako su izjave išle u pravcu da toga neće biti. Lične razloge moraju ostaviti po strani, ideološki su isti, i bez sumnje njihov dogovor će biti podržan od strane ZBPG. Demokrate su u čitavoj priči prošle loše i ova stranka mora naći način da se samostalno vrati na politički put.

URA JAKOV PZP

Ono što su najavljivali nije se do kraja ostvarilo, rezultat od nešto preko 10% jeste zadovoljavajući, ali ni blizu očekivanja predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića. Njegove neodmjerene izjave na svu sreću ispeglao je Luka Rakčević koji je pri kraju kampanje otvorio koliko toliko vrata saradnji sa PES. Gotovo sam siguran da će ova koalicija tražiti mjesto gradonačelnika i da će se čitava priča oko formiranja vlasti vrtjeti upravo oko toga.

Na kraju, dogovor koji bude napravljen mora biti čvrst, kako bi retrogradna politika DPS-a bila poražena i to temeljno. Bilo kakve trzavice u budućnosti onima koji su izopštavali čitav jedan narod u ovom slučaju srpski i koji je želio da proteruje taj isti narod ići će na ruku, a to se ne smije dozvoliti.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare