РИЈЕЧ УРЕДНИКА! АНАЛИЗА ПОДГОРИЧКИХ ИЗБОРА!

Овдје желим да дам кратак осврт на резултате избора у Подгорици.

Дпс, Сеп, Европски савез

Мала излазност и свађа између ПЕС и коалиције Ура Јаков Милатовић довела је до тога да се бирачко тијело ДПС и сателита мобилише и да уз помоћ мале излазности оствари резултат који је премашио очекивања. Овакав тренд , гдје ДПС вреба сваку грешку владајуће већине и побједника из августа 2020 рачунајући на већ поменуту апстиненцију јесте нешто о чему у другим градовима гдје слиједе локални избори морају водити рачуна.

ЗА БУДУЋНОСТ ПОДГОРИЦЕ

Ако упоредимо резултат у односу на прошле изборе, проценат подршке није значајно порастао али јесте број мандата са 11 на 13. Међутим, примјетна је стагнација и немогућност да коалиција За будућност ЦГ направи корак више на локалним изборима. За тако нешто је осим Јелене Боровинић Бојовић и пристојне кампање коју је ЗБПГ водила било потребно на вријеме створити неоспорног младог лидера у овом граду, јер је то ствар која је овој коалицији фалила како би могла да рачуна на још бољи резултат и о томе у будућем периоду морају озбиљно размишљати. У сваком случају ЗБЦг (ПГ) показује стабилност бирачког тијела мада се може тумачити и као стагнација што уколико не дође до одређених промјена може значити и већи пад подршке у будућности, што уз расипање гласова које се опет десило унутар српског блока у проценту од 3,3% никако није добро.

ПЕС -ДЕМОКРАТЕ

Коалиција која је по изјавама које су пласирали требала да буде близу ДПС-а, али није донијела жељени синергетски ефекат. Резултат који су остварили значи да ће Саша Мујовић морати да прогута жабу и да разговара са Луком Ракчевићем, иако су изјаве ишле у правцу да тога неће бити. Личне разлоге морају оставити по страни, идеолошки су исти, и без сумње њихов договор ће бити подржан од стране ЗБПГ. Демократе су у читавој причи прошле лоше и ова странка мора наћи начин да се самостално врати на политички пут.

УРА ЈАКОВ ПЗП

Оно што су најављивали није се до краја остварило, резултат од нешто преко 10% јесте задовољавајући, али ни близу очекивања предсједника Црне Горе Јакова Милатовића. Његове неодмјерене изјаве на сву срећу испеглао је Лука Ракчевић који је при крају кампање отворио колико толико врата сарадњи са ПЕС. Готово сам сигуран да ће ова коалиција тражити мјесто градоначелника и да ће се читава прича око формирања власти вртјети управо око тога.

На крају, договор који буде направљен мора бити чврст, како би ретроградна политика ДПС-а била поражена и то темељно. Било какве трзавице у будућности онима који су изопштавали читав један народ у овом случају српски и који је желио да протерује тај исти народ ићи ће на руку, а то се не смије дозволити.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare