Rezime dešavanja u Budvi, kako je pala vlast!

Budva je poslednjih nekoliko dana bila u epicentru političke pažnje u Crnoj Gori. Prestonica turizma je nakon utamničenja prvog čoveka ove opštine ušla u duboku političku krizu. No, krenimo redom.

Nakon pobjede koju je prvenstveno izvojevao Milo Božović, osvojivši apsolutnu vlast, počinje plasiranje priča kako je gorepomenuti povezan sa kavačkim a i sa škaljarskim klanom a sve u cilju njegove diskreditacije. Božović je gostujući nakon toga na određenim medijima te optužbe odlučno odbacio. Međutim, to ga nije spasilo od utamničenja, po optužnici koja je više puta mijenjana i koja je po svemu sudeći iskonstruisana.

Nakon hapšenja Božovića, javljaju se prve pukotine u nekada jedinstvenoj koaliciji BUDVA NA PRVOM MJESTU – MILO BOŽOVIĆ. Ručnu je prvi povukao Mladen Kažanegra koji je postao nezavisni odbornik ulazeći u kombinacije sa SNP i praveći poseban klub.

Situacija postaje sve napetija i dolazi do diferencijacije na dvije frakcije od kojih će jedna imati 10 a druga 7 odbornika. U cilju pokušaja prevazilaženja krize, u rešavanje iste se uključuje lider NSD Andrija Mandić, koji nakon sastanaka koje je održao izlazi pred javnost sa informacijom da je kriza prevaziđena. Međutim, samo nekoliko dana kasnije postaje jasno da se kriza još više produbila i da se jaz između dvije frakcije samo povećao.

Postavilo se pitanje da li će nekada jedinstvena koalicija podržati Jasnu Dokić za potpredsjednicu, što se nekoliko puta odlaže jer se dvije frakcije nisu mogle usaglasiti. Ipak na zahtjev Mila Božovića, dolazi do izbora Dokić na mjesto potpredsednice, čime se kako se bar u tom trenutku činilo politička kriza prevazišla. Ipak, Vlada Crne Gore upućuje zahtjev da Milo Božović mora biti privremeno suspendovan sa funkcije ili će se u ovoj primorskoj opštini uvesti privremena uprava. Nakon konsultacija koje su obavljene sa njim Milo Božović vrlo jasno i prilično decidno poručuje da se ovaj zahtjev ispuni. Frakcija okupljena oko njegove rođake Marijane Božović i predsjednika SO Budva Nikole Jovanovića bez ikakve dileme prihvata stav Božovića, dok sa druge strane frakcija okupljena oko Nikole Kralja i Bojane Pićan kreće da brani Mila Božovića od njega samog odbijajući da privremeno suspenduju gradonačelnika Budve. Da se frakcija Kralj – Pićan potpomognuta i odbornicima PZP Nikole Vučićevića pokuša ubijediti u suprotno nije pomoglo ni obraćanje sina Mila Božovića, Balše Božovića koji je u svom govoru u SO Budva rekao da svako onaj ko ne prihvati zahtjev njegovog oca za suspenzijom radi za neke samo njima znane sitne interese.

Nakon par saopštenja i jedne i druge strane koje je naš portal uredno prenosio, predsjednik SO Budva Nikola Jovanović donosi odluku da se ide na skraćenje mandata, što se u krajnjem i desilo.

Na kraju, biće zanimljivo kako će se ove dvije frakcije pozicionirati za izbore koje je predsjednik države raspisao za 26 maj ove godine. Ono što svakako jeste izvjesno i što se da naslutiti jeste da će nosilac liste Za budućnost Budve biti Mladen Mikijelj direktor Morskog dobra, dok sa druge strane još uvijek nema potvrde niti naznaka da li će Nikola Jovanović biti nosilac liste koalicije Budva na prvom mjestu.

Čeka nas zanimljiv predizborni period u Budvi i naš portal će svakodnevno izvještavati svoje čitaoce o događajima u tom gradu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare