Ratoborni Makron ponižen!

Predsjednik Francuske Emanuel Makron objavio je odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju prevremenih izbora za donji dom skupštine.

„Raspuštam Narodnu skupštinu. Uskoro ću potpisati dekret o raspisivanju novih parlamentarnih izbora, prvi krug biće 30. juna, a drugi 7. jula“, saopštio je u nedelju uveče Makron.

Francuski parlament čine Narodna skupština i Senat.

Prethodno je poziv za raspisivanje parlamentarnih izbora uputio lider desničarske partije „Nacionalno okupljanje“ Žordan Bardela (28) koja pobjeđuje na izborima za EP.

Riječ je o stranci čiji je osnivač Marin le Pen.

Bardela koji se inače protivi isporukama raketa Ukrajini za napade unutar ruske teritorije izjavio je da Francuzi odbacuju politiku Makrona.

„Večeras je Francusku zahvatio vjetar nade i to je samo početak“, rekao je on.

Francuska ima pravo na 81 poslanika u Evropskom parlamentu.

Stranka Marin le Pen osvojila 30 mandata, Makronova 13

Stranka Marin le Pen osvojila je 31,47 odsto glasova na izborima za Evropski parlament, dok je Preporod Emanuela Makrona osvojio 14,56 odsto, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon što su prebrojani svi glasovi.

Time je stranka Marin le Pen osvojila 30 mandata u EP, a stranka Makrona 13, prenosi „Figaro“.

Socijalistička partija osvojila je takođe 13 mandata sa 13,8 odsto glasova, dok je stranka Nepokorena Francuska osvojila 9,87 odsto glasova, odnosno 9 mandata.

Republikanci su dobili 6 mandata sa 7,24 odsto glasova, a Ekološka stranka 5,47 odsto i Ponovno osvajanje 5,46 odsto, odnosno po pet mandata.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare