Rama: Srbija treba da prizna Kosovo -Vučić : Srbija nikada neće priznati Kosovo

Iz Tirane za 083 Dejan Bešović

Atlantski savjet, jedan od glavnih foruma za međunarodne poslove NATO pakta objavio je izveštaj o novoj američkoj i evropskoj strategiji, koji ocjenjuje trenutnu situaciju i predlaže konkretne korake za pojačani angažman Sjedinjenih Država (SAD) i Evropske unije ( EU).
U dijelu posvećenom dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije pod sadašnjim patronatom EU, u izveštaju se navodi da je tom procesu potreban novi pristup budućih administracija u SAD i EU. Takođe, izvještaj naglašava ulogu SAD u omogućavanju sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.


„SAD i EU moraju zajedno da vode dijalog, koristeći svoju kombinovanu diplomatsku težinu i stručnost. Dijalog bi trebalo da da ,prioritet praktičnim koracima ka normalizaciji odnosa, uključujući ekonomsku saradnju, slobodu kretanja i međusobno priznavanje“, navodi se u izveštaju.


U izveštaju Atlantskog savjeta , između ostalog, pominju se i ekonomski podsticaji koji se mogu iskoristiti za podsticanje napretka u dijalogu, ali koji moraju biti uslovljeni. Takođe, u izvještaju se pominju glavna pitanja u ovom procesu, posebno prava manjina i zaštita teritorijalnog integriteta.
Plan EU za rast može biti ključni mehanizam za pokretanje napretka i obeshrabrivanje zastoja, ili još gore – saradnju sa zlonamernim akterima. Fundamentalna pitanja sukoba, kao što su prava manjina i teritorijalni integritet, moraju biti rešena kako bi se postigao trajni mir“, dodaje se u saopštenju.
Kosovo i Srbija su početkom prošle godine postigli dogovor o normalizaciji odnosa, prvo u Briselu u Belgiji, zatim u Ohridu u Severnoj Makedoniji. Ali, uprkos insistiranju evropskih diplomata da su Briselski sporazum i Ohridski aneks pravno obavezujući, on još nije sproveden.


Ovaj sporazum ne uključuje međusobno priznavanje između dvije države, ali zahteva da obije države prihvate dokumenta i simbole jedne druge, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate. Inače, lideri Kosova i Srbije stalno se međusobno okrivljuju za nesprovođenje ovog sporazuma.


Vučić je oštro reagovao uz opasku snila baba šta joj milo bilo .

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare