Raković: Rezolucija o Jasenovcu je moralni gest Crne Gore, dat je primjer Srbiji i Republici Srpskoj da treba da krenu istim putem

Istoričar dr Aleksandar Raković komentarisao je za Borbu usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Dahauu i Mathauzenu prošle nedjelje u Skupštini Crne Gore.

Istoričar je za Borbu istakao da je to što je Skupština Crne Gore usvojila pomenutu Rezoluciju moralni gest.

„On istovremeno služi i kao poruka Hrvatskoj, ali i spira dio ljage koju je Crna Gora prethodnih godina ali i nedavno na sebe stavila, glasajući uvijek protiv interesa Republike Srbije i Republike Srpske“, kazao je Raković za naš portal.

Istoričar ističe da je vrlo važno reći da bez srpskih poslanika, bez predsjednika Skupštine Andrije Mandića i Milana Kneževića ne bi bilo tog vrlo važnog demokratskog pritiska na ostale koji su glasali za ovu Rezoluciju o Jasenovcu.

„Njima treba odati najveće priznanje za ovo. Andrija Mandić je dugo o ovome govorio i već je građanima praktično na neki način dao riječ da će ona biti usvojena i tu riječ je ispunio. To je svakako sve u interesu Crne Gore i demokratizacije društva u Crnoj Gori“, kazao je Raković za Borbu.

Što se prijetnji Hrvatske tiče, Raković za Borbu ističe da nije nemoguće da će oni posegnuti za nekim mjerama ali je pitanje da li će se usuditi da radikalno zabranjuju ulazak, jer bi to značilo da oni ne smatraju da je u Jasenovcu izvršen genocid.

„Te prijetnje iz Hrvatske možda nisu bile prazne, ali istovremeno neće biti tako radikalne kao što su oni namjeravali i zaplašivali poslanike“, podvukao je Raković za Borbu.

Rezolucija je svakako veoma važna, zaključuje istoričar za naš portal i dodaje da Crna Gora daje primjere Republici Srbiji i Republici Srpskoj da treba da krenu istim putem i da Narodne Skupštine u Beogradu i Banja Luci usvoje Rezolucije o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare