Raković: Nije slučajno u javnost izašla vijest da je kiparski arhiepiskop rekao da „Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna“, situacija nije do kraja prelomljena u našu korist

Istoričar Aleksandar Raković komentarisao je za BORBU posjetu predsjednika države Jakova Milatovića Kipru, kao i njegov susret sa kiparskim arhiepiskopom Đorđem gdje je, sudeći po saopštenju, vladika kazao da Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna, a što je kasnije demantovao.

Raković međutim tvrdi da je Milatovićeva posjeta kiparskom arhiepiskopu nastavak politike koju su vodili predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kada je posjetio carigradskog patrijarha i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kada je posjetio pet grčkih manastira na Svetoj Gori a zaobišao je Hilandar.

„Skoro u isto vrijeme predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je iz privatnih razloga posetio carigradskog patrijarha. Izvjesno je da dualisti i drugi crkveni separatisti nešto mute i to potvrđuju Bečićeva izjava da mu je potkošulja (Mitropolija crnogorsko-primorska) bliža od košulje (Srpske pravoslavne crkve), kao i Krivokapićeva izjava o tzv. Crkvi u Crnoj Gori, koja je na istom tragu kao i informacija koja je isplivala sa sastanka Milatovića sa kiparskim arhiepiskopom“, kazao je Raković za BORBU.

On dodaje da nije slučaju u javnost izašla vijest da je kiparski arhiepiskop rekao da „Crkva u Crnoj Gori treba da bude autokefalna“.

„Iako smo mislili da su crkvene prilike u Crnoj Gori razrešene povoljno po srpski narod, vidimo nažalost da situacija nije do kraja prelomljena u našu korist“, zaključio je Raković za Borbu.

Podsjećamo, javnost je uzdrmalo saopštenje o posjeti predsjednika države Jakova Milatovića i arhiepiskopa Kiparske pravoslavne crkve Đorđa. U tom saopštenju, doslovno vladika govori o tzv. Crnogorskoj crkvi kao autokefalnoj što je izazvalo društveni zemljotres u Crnoj Gori.

Reagovao je i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije koji je kazao da je ta izjava, ukoliko je tačna – neprimjerena. Nedugo potom, stigao je i demant. – Za Kiparsku crkvu nema govora o autokefalnosti Crkve crnogorske, koja je pod Patrijaršijom srpskom.

Detaljno saopštenje Arhiepiskopa kiparskog Georgiou, prenijeli su grčki portali:

Želio bih da razjasnim nešto u svojoj jučerašnjoj izjavi što je možda dovelo do pogrešnih tumačenja i pogrešnih utisaka:

Sa predsjednikom Crne Gore uopšte nismo razgovarali, niti smo se dotakli bilo čega što se tiče Autokefalne SPC ili lokalne crkvene vlasti u Crnoj Gori. Ono što je vjerovatno dovelo do nesporazuma je moj odgovor na novinarsko pitanje o našim odnosima sa Crkvom crnogorskom. A ja sam precizno odgovorio da su naši odnosi sa autokefalnim Crkvama, ističući da Crkva u Crnoj Gori nije autokefalna. Svojom izjavom nisam implicirao, niti impliciram da očekujemo ili favorizujemo autokefalnu crkvu u Crnoj Gori

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare