Rajić: Srpski protivnici pate zbog svesrpskog sabora!

Svesrpski sabor je bio objedinjujući za cjelokupan srpski narod i to u smislu da će Srbi jedni druge pomagati kulturni, ekonomski, finansijski i pravno, ali da neće dovoditi u pitanje prava drugih, niti ugrožavati postojeće međunarodno priznate države i njihove granice.

To je za BORBU izjavio Predrag Rajić, savjetnik premijera Srbije Miloša Vučevića sa posebnim zaduženjem za unutrašnju politiku.

On naglašava da je sabor došao pravo vrijeme kada je srpski narod izložen velikim pritiscima na Kosovu i Metohiju i u Bosni i Hercegovini.

– Poruka je bila objedinjujuća. Sabor je pružio neku novu nadu srpskom narodu u regionu, pogotovo onima koji žive izvad matice, a i onima koji žive u matici na dijelu teritorije koji matica ne kontroliše trenutno, a to je KiM. Završna deklaracija je potvrdila njegov evropski karakter upravo zato što je objedinjavajućeg karaktera i zato što je odaslata poruku treba da država Srbija i sve druge države u kojima Srbi žive postanu punopravne članice EU. Ali jedino na čemu insistiramo jeste da uslovi koji se postavljaju pred nas budu isti kao oni koji se postavljaju pred druge. Dakle da to budu Kopenhaški kriterijumi kada je riječ o reformama koje treba sprovesti u svim sferama društva, ali da ne budu skopčani sa zahtjevima da se ukida entitet Republika Srpska koji je ustavna kategorija u BiH, da se ne oduzima pravo konstitutivnosti srpskog naroda u toj zemlji i da se ne primorava država Srbija da priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova – poručio je Rajić.

Istakao je da su poruke sa sabora vrlo jasne i mogu biti samo milozvučne svima koji žele dobro ovom regionu.

– Sabor nije ispunio očekivanja onih koji misle loše srpskom narodu, a koji su se nadali da će u završnom dokumentu pronaći nešto što bi bilo usmjereno protiv drugih naroda sa kojima Srbi žive u regionu. Ništa od toga se nije desilo, naprotiv i sabor i krajnja deklaracija su još jednom potvrdili da Srbi žele da žive u miru sa svima u ovom dijelu Evrope i da samo žele da brane svoja legitimna prava i od toga neće odustajati, te da su riješeni da ih brane političkim sredstvima – jasan je Rajić.

Srbi u Crnoj Gori konačno počinju da uživaju Ustavom zagarantovana prava 

Stvari u Crnoj Gori se mogu pomjerati na bolje kada je riječ o pravima srpskog naroda, ocijenio je Rajić.

Prema njegovom mišljenju, ulazak koalicije ZBCG će ispraviti nepravdu kojoj je srpski narod bio izložen u minulom periodu.

– Može se detaljnije analizirati da li se to dešava potrebnom brzinom i u priželjkivanom obimu, ali određenih pomjeranja ima i vjerujem da će ih i biti. Ulazak srpskih politčkih predstavnika u Vladu je dobro za Srbe u Crnoj Gori, ali i za samu Crnu Goru. To će sniziti tenzije i ojačati unutrašnju koheziju države koja je isuviše mala da bi se unutar sebe dijelila. U krajnjoj liniji garantovaće prava Srbima koja su propisana i evropskim konvencijama kojima je Crna Gora pristupila. Srbi ne traže ništa više od toga koliko da konzumiraju ono što im je već dato pozitivno-pravnim propisima Crne Gore i što se uskraćivalo odlukama bivše izvršne vlasti koje su bile i nelegitimne i nelegalne do primjena 2020. godine kazao je Rajić.

FOTO: Litije

On podsjeća da se Crna Gora na evropskom putu obavezala uživanje osnovnih ljudskih prava svim svojim građanima, pa i Srbima čiji su politički predstavnici dali doprinos usvajanju zakona neophodnih za dobijanje IBAR-a.

– Srpske političke stranke su dale svoj maksimalan doprinos usvajanju IBAR zakona u tom jednom procesu koji je bio političkom smislu veoma zahtjevan. Svako ko želi dobro Crnoj Gori podržaće rekonstrukciju Vlade i potpuni ulazak Srba u institucije, jer je neprirodno da zajednica koja broji najmanje trećinu stanovništva nema svoje legitimno izabrane predstavnike u vlasti. A sa druge strane imate situaciju da druge zajednice koje su malobrojne uvijek imaju predstavnike u Vladi što je i potrebno, ali nije realno da se kao standard postavi da zajednica koja broji pet odsto populacije uvijek ima članove Vlade, a da zajednica koja broji 30-ak odsto nikada nema člana Vlade ili ga rijetko kada ima. A i kada ga ima onda je pitanje da li je to osoba koja uživa političku podršku svojih sunarodnika ili je postavljen čisto reda radi da bi se reklo da neki Srbin sjedi u Vladi – naveo je Rajić.

Rajić ne vidi prepreke da DNP Milana Kneževića ne bude dio Vlade nakon rekonstrukcije, pogotovo ako Skupština usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu.

– Poslanici vladajuće većine su najavili podršku Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu. Vidjećemo u kom će se obliku izglasati. Poželjno bi bilo da DNP uđe u vlast i to je nešto što je bilo dogovoreno kada se potpisivao koalicioni sporazum, kao i resori koje će preuzeti. To što je dolazilo do nesuglasica između lidera PES-a i DNP-a ne znači mnogo, jer je istih bilo između Spajića i Demokrata, pa nismo vidjeli da su Demokrate napustile Vladu ili da Spajić zahtijeva njihov odlazak. To ne bi trebalo da bude izgovor da DNP ne bude u vlasti – jasan je Rajić.

Stoilkovićevo imenovanje veliki korak za Srbe u S. Makedoniji, opasnost prijeti od Kurtijeve koalicije

Rajić se osvrnuo na postavljenje predsjednik Demokratske partije Srba Ivana Stoilkovića za potpredsejdnika Vlade Sjeverne Makedonije.

– Takvu situaciju nismo imali dugi niz godina, a možda i nikada odkako je Sjeverna Makedonija nezavisna država. Veliki korak naprijed za srpsku zajednicu u toj državi i to je nešto što je dobra poruka, a i tajming je pozivitan zato što dolazi baš nakon Svesrpskog sabora. Ono što brine jeste ulazak u Vladu i preuzimanje mjesto čelnika Sobranja od koalicije Vlen koja je otvoreno iskazivala simpatije ka Aljbinu Kurtiju, štaviše politički mu je bliska i navodi njega kao svog neformalnog lidera. Nadam se da oni neće pokvariti sve ono što je urađeno u prethodnom periodu na poboljšanju odnosa između Beograda i Skoplja. Nažalost takvih postupaka će sigurno biti sa njihove strane – zaključio je Rajić

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare