Raičević dostavio odluku ASK-a da može da obavlja i funkciju poslanika; Popović: Ovo je presedan

U toku je sjednica Administrativnog odbora na kojoj će se, između ostalog, razmatrati zahtjevi jednog broja poslanika 27. saziva Skupštine za ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka funkcije.

Anđušić: Ostavku još nije podnio ni Đeljošaj, sačekati odluku Ustavnog suda

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić podsjeća da su inicijativu podnijela tri predsjednika opština i da Đeljošaj još nije podnio ostavku.

„Dok god imamo dileme i aktuelnu odluku ASK-a, to nas dovodi u situaciju da moramo sačekati odluku Ustavnog suda. I te kako ima nekoliko kontradiktornosti u samom zakonskom rješenju. Imamo i situaciju da funkcioner izvršne vlasti, kao što je predsjednik ili član UO državnog ili lokalnog preduzeća ima pravo da obavlja i funkciju poslanika, ali da nju obavlja na volonterskoj bazi, odnosno da ne prima naknadu. Potpuno je legitimno da se na bazi toga inicira ustavnost te odluke“, kazao je Anđušić.

Predsjednica Odbora je pozvala da se sačeka odluka Ustavnog suda i predložila da se pošalje urgencija da li je postupak uopšte u toku i da se na narednoj sjednici Odbora donese odluka.

Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović istakla je da je jedini način izlaska iz ove situacije konačnom izmjenom Zakona o sprečavanju korupcije.

Nenezić: Isto rješenje dobila još dva predsjednika opština

Poslanik DPS-a Branislav Nenezić navodi da su isto rješenje dobila tri predsjednika opština – Vladimir Martinović, Nik Đeljošaj i Dušan Raičević.

„U noći izbora Vlade imali smo još veći nonsens, jer smo dvije osobe izabrali na treću funkciju. U trenutku izbora na mjesto ministra Đeljošaja i Martinovića, oni su bili i predsjednici opština i poslanici. Jeste da postoji rok, ali takvu situaciju nijesmo imali ranije“, kazao je Nenezić.

Nedović: ASK tvrdi da Raičević nije prekršio Zakon

Predsjednica Odbora je pročitala odluku ASK-a u kojoj se navodi da Raičević nije prekršio član 12, stav 1, član 12, stav 3 i član 13 o sprečavanju korupcije, jer kao predsjednik Opštine Bar može obavljati funkciju poslanika.

Nedović navodi da ovom odlukom Raičević dobija prava da obavlja ove dvije funkcije.

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić poručuje da treba da se zaštiti javni interes, a da Raičević kao poslanik dobija imunitet, a kao predsjednik Opštine Bar donosi veoma važne odluke.

Božović: Raičević bi bio privilegovan

Jelena Božović iz koalicije Za budućnost Crne Gore poručuje da su ove dvije funkcije nespojive, te da bi predsjednik opštine Bar imao privilegovan status u odnosu na druge predsjednika.

„Podsjetiću da su mnogi predsjednici opština podnijeli ostavku i prihvatili samo jednu funkciju. Ne iznenađuje me odluka direktorice ASK-a, koje su i ranije bile diskutibalne. Odbor treba da se izjasni danas po ovom pitanju i da se odluka stavi na dnevni red. Vjerujem i da će odluka Ustavnog suda, ukoliko budemo imali nepristrasnu odluku, da ćemo imati onakav odgovor kakav treba da bude – da predsjednik opštine ne može istovremeno da obavlja funkciju poslanika“, kazala je Božović.

Popović: Ovo je presedan

Poslanica Demokrata Zdenka Popović je istakla da je odluka ASK-a presedan, podsjetivši da su 2012. svi poslanici morali da podnesu ostavke i da je i tada bilo nespojivo da se obavljaju ovakve dvije funkcije.

„Predsjednik opštine je izvršni organ. Ovo je zakonodavni dom i taj neko ko obavlja funkciju izvršnog organa treba da bude u zakonodavnom domu. Miješa se izvršna i zakonodavna funkcija. Šta u slučaju da se u Parlamentu donosi neki zakon koji je u nadležnosti lokalne samouprave? Da li treba taj poslanik da glasa za tu odluku. Svi znamo da su te dvije funkcije nespojive“, kazala je Popović.

Njeno mišljenje dijeli i poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, navodeći da nije moguće obavljati ove dvije funkcije istovremeno.

„I pored mišljenja ASK-a dužni smo da primjenjujemo Zakon i možemo da ga primjenjujemo onako kako mislimo da je praksa. Možemo da se pozovemo na sijaset prakse iz prethodnog perioda. Možda treba i sačekati da se stvar iskristrališe na nivou Ustavnog suda“, kazao je Čarapić.

Raičević dostavio odluku ASK-a da može da obavlja i funkciju poslanika

Od predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića stigao je zahtjev, odnosno odluka Agencije za sprječavanje korupcije kojom se utvrđuje da kao javni funkcioner može obavljati funkciju poslanika u Skupštini Crne Gore.

Nedović je navela da do sada to nije praksa, te da su predsjednici opština u dosadašnjem periodu podnosili ostavku na funkciju predsjednika.

„Sama Agencija u odluci koju su nam dostavili obrazlažu da predsjednik Opštine ne pripada grani ovoj grani izvršne vlasti. Đeljošaj i Raičević su povodom toga podnijeli inicijativu Ustavnom sudu i ta će se odluka poštovati. Predlažem da ispitamo sve činjenice i da zauzmemo stav“, kazala je Nedović.

Poslanik Anđušić je naveo da su imali specifičnu situaciju, te da su pojedini poslanici podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti i da i dalje imamo nerazješnjenu situaciju.

„Mislim da treba da sačekamo zvaničan stav i da se prema tome izjasnimo“, kazao je Anđušić.

Zarada poslanika

Na sjednici je donešeno rješenje o prestanku prava na zaradu, zbog prestanka funkcije poslanika u Skupštini Crne Gore.

Odbor je i donio rješenje o prestanku prava na razliku u zaradi za poslanike – Budimir Aleksić, Radule Novović, Lidija Kljajić, Srđan Pavićević, Adnan Striković, Dragutin Papović, Halil Duković i Vladimir Dobričanin.

Usvojeno je i rješenje o zaradi za poslanike u Skupštini Crne Gore 28. saziva, koji profesionalno obavljaju funkciju.

Odbor je razmatrao i zahtjeve jednog broja poslanika Skupštine Crne Gore, za ostvarivanje prava na naknadu nakon prestanka funkcije.

Savjetnici potpredsjednika Skupštine Marković i Kandić

Administrativnom odboru su dostavljeni predlozi za dva savjetnika potpredsjednika Skupštine (Borisa Pejovića), koji je imenovao Danijelu Marković i Stevana Kandića.

Odbor je podržao ovaj predlog i donio rješenje o imenovanju.

Velimir Đoković predložen za šefa kabineta Skupštine

Administrativnom odboru je stigla dopuna dnevnog reda i za šefa kabineta Skupštine predložen je Velimir Đoković.

On je od 2005. član Nove srpske demokratije, a od 2018. i član Glavnog i Izvršnog odbora.

Obavljao je funkciju predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad.

Administrativni odbor je podržao ovaj predlog sa 7 glasova za i 5 protiv.

Bez izbora zamjenika Odbora i predloga predsjednika skupštinskih odbora

Predsjednica Odbora, Jelena Nedović, kazala je da sjednici prisustvuje 12 članova, te da je Dragoslav Šćekić podnio ostavku, a da je za Simonidu Kordić zamjena Jelena Božović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao je da još neće predložiti zamjenika predsjednika Odbora, te da će to učiniti nakon što dobiju precizne informacije o broju radnih tijela u okviru kojih će imati predsjedavajuća i zamjenička mjesta.

Predlog Anđušića za odgađanje izbora zamjenika predsjednika Odbora je usvojen, kao i predsjednika skupštinskih odbora.

Na dnevnom redu sjednice je donošenje rješenja o prestanku prava na zaradu zbog prestanka funkcije poslanika, kao i donošenje rješenja o zaradi za poslanike u 28. sazivu Skupštine.

Administrativni odbor, na čijem je čelu poslanica sa liste Pokreta Evropa sad Jelena Nedović, trebalo bi da donese rješenja o prestanku prava na zaradu predsjednika i članova prethodne Vlade i donese rješenje o zaradi predsjednika i članova nove izvršne vlasti.

To skupštinsko tijelo trebalo bi da donese i rješenja o statusnim pitanjima posebnih savjetnika u Skupštini.

Na dnevnom redu sjednice je izbor zamjenika predsjednika Administrativnog odbora, kao i utvrđivanje liste kandidata za predsjednika i članove stalnih odbora u Skupštini,

Administrativni odbor trebalo bi da izabere i predsjednika i članova Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Foto/video: Screenshot/Skupština CG

izvor:Dnevno

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare