Radonjić: Trobojka je simbol promjena, srpskog i evropskog identiteta

Analitičar Luka Radonjić gostujući u emisiji ,,Sa Srpskom u centar” Srpske RTV komentarisao je raspravu u Skupštini koja se povela prije nekoliko dana, a čiji glavni povod je bila trobojka. On je ocijenio da je trobojka simbol promjena, srpskog i evropskog identiteta, ali i da je u pitanju ne samo napad na trobojku već i na predsjednika Skupštine Andriju Mandića lično.


Radonjić je kazao da je trobojka 200 godina bila zastava Crne Gore.

“To je bila narodna državna zastava, zatim zastava knjaževine Crne Gore, kraljevine CG čak i 1916 godine kada je kralj Nikola Petrović Njegoš napustio Crnu Goru iz objektivnih razloga. Ta se trobojka vijorila ispred doma izbjegličke Vlade u Bordou. Crna Gora i Srbija su kao kraljevine prestale da postoje, zatim imamo SHS kraljevinu pa kraljevinu Jugoslaviju, zatim je bila zastava u republikanskkom uređenju Crne Gore za vrijeme SFRJ Jugoslavije i sve do 2004. takle čitavu polovinu vladavine DPS-a trobojka je bila državna zastava.”


Podsjetio je da iz svjedočenja bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića znamo da je DPS tri godine pružao otpor SDP-u da se prihvati trobojka. Ocijenio je da se reakcijama DPS-a očitava se mnogo kontradiktornosti.


“Znate da je DPS isticao kako politika koalicije ZBCG, Evrope sad, crkve vodi u srednji vijek, a trobojka je simbol kraja srednjeg vijeka, ona je simbol promjena, potvrda srpskog i evropskog identiteta Crne Gore. To je nešto što je oduvijek bilo progresivno i sobodarsko”, naglašava on dodajući da se jedna karakteristika hajke tiče samog Andrije Mandić.

“To je napad DPS-a ne samo na trobojku nego i na njega lično”.

Smatra da to može sa jedne strane da bude za unutrašnju upotrebu, za potrebe Kongresa a sa druge strane je po njegovim riječima u pitanju inercija trzaj jednog vremena koje je iza nas i sa kojim DPS ne može da se pomiri. Glavni razlozi za to su, kaže Radonjić činjenica da je izborom Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore rat između Demokratskog Fronta I DPS-a završen, ali oni sa tom činjenicom 

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare