Радоњић: Тробојка је симбол промјена, српског и европског идентитета

Аналитичар Лука Радоњић гостујући у емисији ,,Са Српском у центар” Српске РТВ коментарисао је расправу у Скупштини која се повела прије неколико дана, а чији главни повод је била тробојка. Он је оцијенио да је тробојка симбол промјена, српског и европског идентитета, али и да је у питању не само напад на тробојку већ и на предсједника Скупштине Андрију Мандића лично.


Радоњић је казао да је тробојка 200 година била застава Црне Горе.

“То је била народна државна застава, затим застава књажевине Црне Горе, краљевине ЦГ чак и 1916 године када је краљ Никола Петровић Његош напустио Црну Гору из објективних разлога. Та се тробојка вијорила испред дома избјегличке Владе у Бордоу. Црна Гора и Србија су као краљевине престале да постоје, затим имамо СХС краљевину па краљевину Југославију, затим је била застава у републиканскком уређењу Црне Горе за вријеме СФРЈ Југославије и све до 2004. такле читаву половину владавине ДПС-а тробојка је била државна застава.”


Подсјетио је да из свједочења бившег предсједника Скупштине Ранка Кривокапића знамо да је ДПС три године пружао отпор СДП-у да се прихвати тробојка. Оцијенио је да се реакцијама ДПС-а очитава се много контрадикторности.


“Знате да је ДПС истицао како политика коалиције ЗБЦГ, Европе сад, цркве води у средњи вијек, а тробојка је симбол краја средњег вијека, она је симбол промјена, потврда српског и европског идентитета Црне Горе. То је нешто што је одувијек било прогресивно и сободарско”, наглашава он додајући да се једна карактеристика хајке тиче самог Андрије Мандић.

“То је напад ДПС-а не само на тробојку него и на њега лично”.

Сматра да то може са једне стране да буде за унутрашњу употребу, за потребе Конгреса а са друге стране је по његовим ријечима у питању инерција трзај једног времена које је иза нас и са којим ДПС не може да се помири. Главни разлози за то су, каже Радоњић чињеница да је избором Мандића за предсједника Скупштине Црне Горе рат између Демократског Фронта И ДПС-а завршен, али они са том чињеницом 

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare