Radonjić: Neki mediji konstruišu afere Kovačeviću!

Politički i medijski analitičar Luka Radonjić kazao je za TV PRVA da postoji „medijski slučaj Marka Kovačevića“, a ne „politički, ekstremistički“ itd.

„Imamo selekciju informacija koje se tiču njegovog rada i retorike. Ovo poslednje što se dešava je jedno ponavljanje. Možemo da uočimo pravilo, da dio medija stavlja u centar pažnje njegove izjave i sedam do deset dana to drže kao medijsku temu – pišu se kolumne, prave se emisije, koriste ste različite tehnike radikalizovanja rečenog često bez mogućnosti odgovora. Na primjer, na najčitanijem internet oortalu u Crnoj Gori napravljena je analiza izjava nekoliko političara, Marka Kovačevića, bivšeg predsjednika Crne Gore Đukanovića i predsjednika DPS-a Živkovića. Na naslovnoj strani i u prvom planu je ipak Kovačević i tako se sugeriše javnosti da je Kovačević radikalniji čak i od DPS“, kazao je Radonjić.

On dodaje da se zanemaruju stvari koje je Kovačević uradio, „a samo u poslednjih 2-3 mjeseca imate rekonstrukciju više ulica, podizanje zaštitnih ograda, donacije fudbalskom klubu i bolnici, proglašenje Nikšića za ‘zelenog šampiona“, itd.

„Govorimo samo o potezu od tri mjeseca. Te aktivnosti su stavljene u drugi plan, a reflektori se okreću ka isječcima govora, i nakon toga stvars propagandni sadržaj raznih komentatora koji svemu tome daju projektovani kontekst. Građani Crne Gore i Nikšića su ipak uskraćeni mnoge informacije o konkretnon radu koji Kovačević predvodi. Dio medija ne dozvoljava da se stvori javno mnjenje kad je u pitanju prvi čovjek Nikšića, već po svaku cijene žele da javno mnjenje na tu temu – kreiraju. I to ne samo zbog Nikšića, već i zato što je Marko Kovačević postao paradigma političara koji dolazi iz nacionalne srpske stranke a koji je uspio da uradi mnoge stvari koje je u kampanji obećavao“, jasan je on.

Na pitanje da prokomentariše šta će je u medijskom smislu obilježilo mandat nikšićkih vlasti, Radonjić izdvaja nekoliko stvari.

„Ono čega treba da se prisjetimo je da su nikšićki izbori 2021. godine bili prvi test velike pobjede od 30. avgusta. To je jako važno iz razloga što mi danas, 4 godine kasnije, imamo priliku da preko medija i svega što radi tužilaštvo, kompletiramo saznanja šta se sve dešavalo prilikom zloglasne vlasti DPS-a. To tada nije bio slučaj, znalo se mnogo, ali ne sve. Tada je koalicija okupljena oko bivšeg režima bila i rezultatski žilava. Nikšić je ovom pobjedom nad DPS-om preuzeo maltene lidersku ulogu promjena, a na čelu te velike lokalne koalicije bio je Kovačević, i bivši režim mu to očigledno ne zaboravlja“, kazao je Radonjić.

Dodaje da će se i po političkoj stabilnosti pamtiti prvi mandat demokratske vlasti u Nikšiću, iako je u mnogim opštinama došlo do političke krize, u Nikšiću to nije bio slučaj, i zato je opoziciji potreban ovako negativan medijski tretman Kovačevića.

„Imate političare koji od svega naprave događaj – neko posadi cvijet i dovede 50 ljudi i 10 kamera. Gradonačelnik Nikšića ne pripada toj grupi političara ali on pripada drugoj krajnosti, a to je medijska nenametljivost“, kazao je Radonjić.

Radonjić podvlači da je Kovačević brojnim primerima solidarnosti, humanitarne aktivnosti, lokalne posvećenosti, umnogome pokazao kako čovjek treba da se bori za svoj rodni grad.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare