Putin: Stvari se mijenjaju!

Predsjednik Rusije Vladmir Putin se obratio učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kako je prethodno najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je na plenarnoj sesiji dao ocjenu stanja ekonomije u zemlji, kao i buduće smjernice.

Vidimo kako se pokrenula među zemljama borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa – državnom, ekonomskom i vrijednosnom, a zemlje koje su do sada bile najveće sile žele na sve načine da sačuvaju svoju hegemoniju i pozicije. Vidimo da je ekonomija broj jedan Kina i to a velikom razlikom u odnosu na drugo mjesto, a treća Indija, sve se jače razvijaju zemlje Azije i Afrike. Upravo će one određivati globalnu sliku sredinom 21. vijeka, rekao je Putin na početku.

Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promjena. Promjenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove, dodao je on.

Kako je istakao, na prijateljske države odlazi tri četvrtine ukupne robne razmjene Rusije. Nastavlja se saradnja u okviru EAES, a obim robne razmjene raste iz godine u godinu, naveo je ruski predsjednik.

Rusija je spremna da ponudi sveobuhvatna tehnološka i industrijska partnerstva uz obuku kadrova, osiguranje itd.

Posebnu pažnju Rusija će pokloniti južnom pravcu, riječ je o koridorima „Sjever-Jug“ i o crnomorskom pravcu.

Pored toga aktivno se razvija Sjeverni morski put, dodao je Putin.

Kako je naveo, predviđa se da će do 2030. godine obim transporta međunarodnim koridorima preko teritorije Rusije porasti jedan i po put u odnosu na 2021. godinu.

Putin je najavio da će u okviru Državnog savjeta biti formirana Komisija za razvoj arktičkih regiona Rusije i Sjevernog morskog puta.

Kako je rekao, Sjeverni morsku put postaje sve potrebnija globalna arterija. Prošle godine njim je prošlo 36 miliona tona tereta, a u perspektivi transport može da premaši 150 miliona tona.

BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja, naveo je on.

Prošle godine udio obračuna u „toksičnim“ za ruski izvoz valutama se dvostruko smanjio, dok se rublja se više koristi, konstatovao je ruski predsednik.

Moskva će nastaviti da unapređuje bezbjednost i efikasnost transakcija u nacionalnim valutama, uključujući BRIKS, poručio je Putin.

Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svjetski prosjek, a on se obezbeđuje prije svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.

Prema ocjeni Svjetske banke Rusija je postala četvrta ekonomija svijeta po paritetu kupovne moći. Naša zemlja je ispred Japana, istakao je Putin.

Vijest je primljena burnim aplauzom u sali.

Liderske pozicije se moraju stalno potvrđivati. Ne radi se tu samo o direktnoj konkurenciji, već i o zemljama koje se sada aktivno razvijaju, kao što je konkretno Indonezija, istakao je Putin.

Kako je rekao, do 2030. godine insvesticije u osnovnom kapitalu Rusije moraju da porastu za 60 odsto u odnosu na nivo iz 2020. godine. Poslednjih godina sve ide odlično na tom planu i planovi se i prebacuju.

Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne, rekao je Putin. Kako je precizirao, po liniji BRIKS razrađuje se formiranje nezavisnog platnog sistema koji neće zavisiti od političkog pritiska, zloupotreba i stranog sankcionog mješanja.

Stopa nezaposlenosti u Rusiji je u aprilu iznosila svega 2,6 odsto, naveo je ruski lider i dodao da je posebno značajno što je smanjena nezaposlenost među mladima u regionima gde je to bilo uobičajeno. Sada više nije pitanje kako naći posao, nego kako naći kadrove.

Rusija ostvaruje novi kvalitet tržišta rada, naveo je on.

Što se tiče visokog obrazovanja, u narednih 10 godina Rusija će imati 40 studentskih kampusa, a rad fakulteta, koledža će se ocenjivati na osnovu toga koliko će biti traženi polaznici tih obrazovnih institucija i kojom brzinom će rasti njihove plate, rekao je Putin.

Još jedna strukturna promjena koju je najavio Putin jeste revolucija u sferi digitalnih platformi.

Kada je riječ o primjeni nuklearnog naoružanja, Putin je reako da je ta opcija moguća isključivo u uslovima kada je ugrožen suverenitet Ruske Federacije, a trenutno takvih uslova nema, dodao je Putin.

Ruski predsjednik se osvrnuo i na pitanje brzine rešavanja vojne operacije u Ukrajini rekavši da je to direktno povezano sa gubicima unutar ruske vojske.

– Imajući to u vidu daleko je važnije sačuvati živote vojnika koji se bore u zoni specijalne vojne operacije – naglasio je on.

(Sputnik

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare