Protiv rezolucije o Srebrenici većina građana CG!

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao informativni portal Borba, stigli su rezultati ankete koju je naručio Pokret Evropa sad i pojedinci bliski PES, a na temu javnog mnjenja povodom najavljene rezolucije o Srebrenici.

Zbog neslaganja unutar samog Pokreta povodom Rezolucije o Srebrenici i odnosa koji Crna Gora treba da zauzme na Generalnoj skupštini UN, u ovoj stranci su se odlučili na ispitivanje javnog mnjenja.

Prema nezvaničnim informacijama, rezultati ankete pokazuju da 40% građana smatra da se u Srebrenici dogodio genocid. Nešto preko 18% je mišljenja da se u Srebrenici dogodio zločin – ali da to nije bio genocid, što je osnovna tačka razilaženja u stavovima u javnosti. Između 19% i 20% ocjenjuje da je u pitanju bio čin odbrane Srba i njihovih prava i odgovor na zločine koji su počinjeni nad Srbima tokom rata u Bosni i Hercegovini, dok preko 17% ispitanih nema stav. A 5% smatra da je u pitanju „vojna akcija kakva se dešava i u drugim ratovima“.

Prema izvorima Borbe, čelnici PES-a nisu zadovoljni rezultatima, jer prema rezultatima istraživanja ispada da glasanje za Rezoluciju nije samo protiv stava srpskog naroda, već da je narod u Crnoj Gori daleko od konsenzusa povodom ovog pitanja, što bi značilo da eventualno gledanje za najavljenu Rezoluciju ne odražava većinsku volju građana Crne Gore.

Podsjećamo, sinoć je njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO, Milan Nič kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju o Srebrenici ali je neće kosponzorisati.

Nič je na društvenoj mreži X napisao da je Spajića pitao i o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

“Imao sam priliku da pitam Spajića o kretanju Crne Gore ka EU , da li je bolje da ide sama ili u manjoj grupi. Takođe, zanimalo me balansiranje između krhke parlamentarne većine naspram principa činilaca vlasti, kao i njegov stav i stav Vlade o predloženoj Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici”, napisao je Nič.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare