Prepiska Vesne Medenica i Pažina oko Ćoća, Katnića, Amerikanaca…

Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica tvrdila je svojevremeno da je Milivoje Katnić nezakonito uhapsio biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, u novembru 2019. godine.

To je konstatovala u razgovoru sa tadašnjim ministrom pravde Zoranom Pažinom, istoga dana kada je taj Kolašinac lišen slobode 28. novembra, prenose „Vijesti“.

“Iako je tebi smiješno, ovo što radi je zloupotreba čista. Uhapsio je Ćoća”, poslala je Medenica tog dana Pažinu.

Tadašnji ministar pravde odgovorio joj je čuđenjem: “Šta pričaš?”, poslije čega dobija objašnjenje:

“Odredili zadržavanje 72 sata. Ne znam šta mu stavljaju na teret. Doći će Bedi da vidim…“

Bećirović je porodični prijatelj sa Medenicom, a imali su i više poslovnih aranžmana…

Specijalni tužioci sumnjičili su ga za ugrožavanje sigurnosti sudskog vještaka iz te Kolašina Aleksandra Rakočevića i pokušaj sprečavanja dokazivanja.

Dva mjeseca kasnije, Osnovni sud u Podgorici odbio je optužni predlog protiv tog biznismena, koji je preko svog portala optuživao Katnića da na svaki način pokušava da se lično obračuna s njim i da ga progoni otkad je došao na funkciju…

Bećirovića su prethodno uhapsili pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, a dan nakon toga saslušan je u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, nakon što je ocijenjeno da je krivično djelo koje mu se stavlja na teret u njihovoj stvarnoj nadležnosti.

Pušten je ubrzo na slobodu, jer sudija nije prihvatio predlog tužilaštva da mu odredi pritvor.

Iz vrha Uprave policije tada je nezvanično rečeno da je Bećirović slobode lišen zbog prijetećih poruka koje je slao sudskom vještaku ekonomske struke iz Kolašina, angažovan u predmetima koji se dovode u vezu sa biznismenom.

Navodno, u porukama poslatim tom sudskom vještaku pominjao je i tadašnjeg GST Milivoja Katnića, ali i još neke tužioce.

Nekadašnja šefica pravosuđa i prvi čovjek vladinog resora za pravdu, u periodu od jeseni 2018. do kraja 2020. godine razmijenili su više stotina telefonskih poruka, u kojima pominju, između ostalog, stanje u sudskoj i tužilačkoj vlasti, pojedine predmete, dogovaraju sastanke sa tadašnjim predsjednikom države Milom Đukanovićem…

„Vode po 20-30 tužilaca po egzotičnim destinacijama, ne možeš ih naći u kancelariji, a onda kritikuju Crnu Goru zbog ‘nedostatka rezultata’“

Medenica tako 23. oktobra 2019. godine traži od Pažina da je izuzme iz njegove odluke da službenici sudova i tužilaštava ne smiju ići na putovanja koja finansiraju treće osobe, odnosno, organizatori pojedinih događaja.

“Amerikanci su htjeli da mi plate put za Vašington za sastanak sa Svjetskom bankom. Zorica Kalezić i naša delegacija je još tamo i oko zgrade i kredita se vodila aktivnost i Zorica javlja da na poziv banke trebam se odazvat, i jer su ugovoreni neki sastanci sa mnom. Amerikanci sada javljaju da ti ne daš da plaćaju put, pa učini nešto da Predsjednik Vrhovnog suda na bude time obuhvaćen. Nije u redu. Javljaj”, piše mu ona.

Ministar pravde odgovara joj da je to “budalaština” i da se ne odnosi na nju:

“Budalaština… To se ne odnosi na tebe… Kritikovao sam ih što vode po 20-30 tužilaca po egzotičnim turističkim destinacijama, neki su bili i po 4 puta u Americi ove godine, ne možeš ih naći u kancelariji, a onda kritikuju Crnu Goru zbog ‘nedostatka rezultata’… Nemaju kad od turizma… A svo to neracionalno trošenje novca se vodi kao ‘pomoć građanima CG’”.

Pažin joj poručuje i da odgovori organizatorima da ima njegovu saglasnost…

“Znam ja, ali oni sada to generaluzuju, pa im nekako to poruči, jer Ambasadorka je stopirala pa obavi razgovor sa njom”, tražila je Medenica.

Tadašnji ministar pravde joj je odgovorio da će joj Vlada platiti put, ako treba:

“Platiće Ti Vlada put, ako treba, ideš na društveno koristan sastanak…”

“Zaje*avaj se ti”, napisala Medenica.

“Biću sjutra ujutro u CG, pa ćemo rješiti to… Možeš im reći da smo se čuli i da smo postigli konsenzus… A tužioci mi neće više ni do Malog Mokrog Luga…”, piše Pažin…

Dopisivali se i o Dušku Kneževiću

Pažin se tokom jednog od razgovora sa Medenicom osvrnuo i na odlaganja ročišta za potvrđivanje optužnice Dušku Kneževiću i Đorđu Đurđiću, poručivši Medenici da “ne upozorava bez razloga”…

Iako joj je tu poruku poslao 18. aprila 2019. godine, Medenica u razgovoru sa njim do maja ne pominje tog bankara.

“Potvrđena optužnica. Sjutra pismeni otpravak”, napisala mu je ona 13. maja.

Sredinom tog mjeseca Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare