Premijerski sat Spajić: Veće plate, EPCG se neće prodavati….

Spajić: Došao sam sa temperaturom,

Adžić: Skandalozan odnos prema poslanicima opozicije“Tu sam pred vama da odgovorim na sva moguća pitanja. Danas sam došao sa temperaturom i gripom, ali to nije izgovor da do kraja ispošujemo obaveze. Tu sam, sve odgovore smo spremili”, rekao je Spajić. Nakon njega riječ je uzeo poslanik URE Filip Adžić koji je rekao da je Spajićev odnos prema poslanicima opozicije skandalozan.

“Vladajuća večina može da trpi nepoštovanje poremijera prema poslanicima, ali opozicioni poslanici ne moraju to da trpe. Skandalozno je da premijer opozicionim poslanicima na kolegijumu upućuje neosnovane kritike putem telefona, na zvučnik. Svi rezultati kojima se hvali Spajić su zasluga ovog doma, jer je i opozicija glasala za deblokadu pravosuđa”, istakao je Adžić.

Prema njegovim riječima, ovakav odnos Spajića ne može da se toleriše.“Sinoć je prvo rekao da neće doći na Premijerski sat, pa je nakon vaše intervencije rekao da će ipak doći”, objasnio je Adžić.

Abazović: Od Evrope sad nema ništa

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović u poslaničkom pitanju povodom premijerskog sata pita premijera Milojka Spajića, gdje mu je program Evropa sad 2.“Interes javnosti je da zna zašto ste ih prevarili”, naveo je Abazović u obrazloženju.

Abazović je kazao da su građani shvatili da od Evrope sad 2 nema ništa.“Dakle prazan papir. Ja sam rekao đe je, pokažite, Vi ste rekli realizovaće se kao Evropa sad 1. Hvala što se potvrdili da su Vaše teze nepouzdane. Sad ste rekli ovdje nema minut suficit u budžetu. To je suficit 43. Vlade. Da Vas podsjetim u junu, septembru, oktobru ste pričali da ćemo da bankrotiramo. Kada je riječ o EPCG, Vujović je rekao da nema ništa protiv da se proda za 20 odsto. Kada smo izvršili pritisak povukao se, kao što ćete se Vi povući za prosvjetare”, kazao je Abazović.Ističe da programa Evrope sad 2 nema u budžetu.“Što znači da ste građane prevarili”, kazao je Abazović.

Spajić: Evropa sad 2 sastavni dio Predloga budžeta za 2024.

Evropa sad 2 je, kaže premijer, već sastavni dio Predloga budžeta za 2024. godinu i sa svojom implementacijom otpočinje za par dana.Spajić je rekao, da kako su sproveli Evropu sad 1, tako će sprovesti i Evropu sad 2.“Prva mjera Evropa sad 2 programa je: povećanje minimalne penzije na 450 eura što predstavlja rast od 52 odsto. Benefit Evrope sad 2 već sa januarskom penzijom osjetiće preko 74.000 naših penzionera, koji su usljed inflacije u prethodnom periodu bili posebno pogođeni. Ovim vraćamo dug i pokazujemo solidarnost prema našim najstarijim građanima koji su ovu zemlju gradili a kojima nisu stvoreni uslovi za dostojanstven život u starosti kada im je to i najpotrebnije”, navodi Spajić.Kako su se prema penzionerima odnosile prethodne Vlade govore podaci: minimalna penzija u 2016. godini iznosila je 121,92 eura, u 2017. godini 122,83 eura, u 2018. 125,63 eura u 2019. godini 128,14 eura.“U svim tim godinama, uz minimalnu zaradu koja je iznosila oko 200 eura Crna Gora je imala deficit budžeta od preko 3 odsto i javni dug koji je sa 2,5 milijardi koliko je iznosio u 2016. godini povećan na 4,5 milijardi u 2020. godini. Enormno zaduživanje nije bilo dovoljno da kreatori politike dio tog zaduženja usmjere na podizanje kvaliteta života svojih građana. Zato je ovo prva mjera Evropa sad 2 programa, samo nepuna dva mjeseca od formiranja ove Vlade i to na potpuno fiskalno odgovoran i održiv način”, ističe Spajić.

Spajić: EPCG se neće prodavati

Prema njegovim riječima, sva spinovanja političke konkurencije, da će se bilo koja mjera finansirati iz zaduženja, prodajom Elektroprivrede Crne Gore, povećanjem opšte stope PDV-a i dr. pokazala se apsolutno netačnom.“Umjesto toga, predložili smo Budžet za 2024. godinu kojim jedan cent zaduženja neće ići na finansiranje tekućih obaveza već isključivo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata kojim generišemo novu ekonomsku vrijednost”, kazao je Spajić.Obećava da će se odgovorno prema javnim finansijama odnijeti i kada su u pitanju sve druge mjere ovog programa. To su, kako kaže, povećanje minimalne i prosječne zarade i skraćenje radnog vremena.“Nijedna od ovih mjera neće ići na štetu poslodavcima niti državnom budžetu. U duhu socijalnog dijaloga, što je i zakonom propisana obaveza, sa socijalnim partnerima biće razmatrane i predložene izmjene svih zakonskih propisa kako bi stvorili pretpostavke da predviđene reforme budu sprovedene u roku koji sam više puta pomenuo”, navodi premijer.Ova Vlada je, kaže Spajić, imala samo mjesec i po dana da predloži Budžet za narednu godinu.

Spajić: Crna Gora zauvijek nezavisna“Što se Crne Gore tiče ona je zauvijek nezavisna i nemojte da se brinete zbog toga”, poručio je Spajić, odgovarajući na pitanje poslanik SD-a Branislava Nenezić, oko nezavisnosti države.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare