Premijer Vučević u Bratuncu: Nad Srbima se sprovodi kontinuirani genocid!

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da je srpski narod tokom dva svjetska rata kao i tokom ratova devedesetih na prostoru današnje Republike Srpske pretrpjeo velike žrtve što, kako je naglasio, potvrđuje da se radi o kontinuiranoj genocidnoj politici sa jasnim ciljem – uništavanja srpskog naroda na tim prostorima.

„Tu opsjednutost srpskim faktorom, rušilačkim i remetilačkim pokušavali su da ‘izliječe’ istrjebljenjem čitavog naroda. Po nekima u najmanju ruku nedobronamjernim ljudima Drina je civilizacijska granica istoka i zapada. A po njima Srbi nema šta da traže na zapadnoj hemisferi“, rekao je Vučević u Bratuncu na obilježavanju stradanja 3.267 Srba u srednjem Podrinju i Birču tokom 1992. i 1993. godine.

Dodao je da je komandant logora Jasenovac Maks Luburić imao istu logiku, a da su ga njegovi sljedbenici prozvali general Drinjanin, jer se kleo da će od Srba očistiti prostor do reke Drine.

„I tako su nas tokom Prvog i Drugog svjetskog rata klale raznorazne kame i handžar divizije“, rekao je Vučević.

On je naglasio da su ti logori bili napravljeni za djecu, žene i civile, i upitao da li je to išta drugo nego genocid.

„Za Srbe je prestao da važi zakon, a veliki i silni nisu bili spremni da priznaju srpsku žrtvu“, naglasio je premijer Srbije.

On je dodao da su tokom Drugog svjetskog rata nacistička Njemačka i vojnici Vermahta počinili zločine koji nisu ni do danas dobili svoju civilizacijsku osudu, zatvorske kazne niti odgovarajuće rezolucije.

„A nema srpske kuće koja nije zavijena u crno tokom Drugog svjetskog rata“, rekao je Vučević.

Istakao je da su Srbi na tom području početkom devedesetih bili uvjereni da su u dva svjetska rata pobijedili politiku mržnje prema njima, ali da su se u isto vrijeme nastavljači te politike ponovo spremali za rat.

„Zato nas ne čudi podatak da su Srbi najviše stradali u prvim godinama rata. Težak taktički položaj Podrinja je u početku uticao da ono postane jedno od najtežih ratišta u cijeloj Republici Srpskoj. Ali troipogodišnja odbrana svjedoči o riješenosti ljudi ovog kraja da brane svoju slobodu čast i vjeru“, istakao je Vučević.

Premijer Srbije je posebno izdvojio zločin koji je počinjen na pravoslavni Božić 7. januara 1993. godine, kada je, kako je rekao, počela bošnjačko-muslimanska ofanziva iz Srebrenice ka Bratuncu i rijeci Drini.

„U selu Kravice zločinci su izvršili masakr baš na Božić, ubijali su civile baš ispred crkve na Božić. Kome je mogao biti kriv Vladimir Gajić star samo četiri godine, ili Novica Bogićević star četrnaest godina“, upitao je Vučević.

Vučević i zvaničnici Srbije i Republike Srpske položili su danas vijence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu.

Pored delegacije Srbije koju je predvodio premijer Miloš Vučević, vijenac je u ime institucija Republike Srpske položio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pratnji predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića, izaslanika srpskog člana Predsedništva BiH Boška Tomića i ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića.

Cvijeće su položile delegacije poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, članovi porodica poginulih iz regije Srednjeg Podrinja i Birča, delegacije Boračke organizacije Republike Srpske i drugih nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Narodno-oslobodilačkog rata.

Prije polaganje vijenaca, patrijarh srpski Porfirije je služio parastos na groblju, do kojeg je došla litija od hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

Obilježavanje 32. godišnjice stradanja Srba u Podrinju počelo je jutros liturgijom u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu, koju je služio patrijarh Porfirije.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Sve se to dešava samo zato što su zločini bili inspirisani tuđim interesima, a ostali su bez kazne! Zato se i kontinuirano ponavljaju! Dali smo im slobodu ali oni i dalje plaču za okupatorima ?! No to nije samo naša sudbina. Istorija nas uči da su svi konvertiti slični, valjda je pradjedovska izdaja toliko teška da se radije odriču onoga što su prije toga bili?! Jaki kompleksi znaju da iskvare dušu do dna, a onda i ovakve stvari postaju nešto očekivano! Zato je Vladika Danilo i morao trijebit gubu iz torine!