Predsjednik svih Srba poslao jaku poruku sa svesrpskog sabora!

Pred nama su teški dani, najvažniji srpski interes je očuvanje mira

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je govor na Svesrpskom saboru, koji je organizovan u Beogradu, a kojem prisustvuju i premijer Srbije Miloš Vučević, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali predstavnici Srba iz regiona, među kojima su i delegacije Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije Crne Gore. Na Saboru su prisutni i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Govor predsjednika Srbije prenosimo integralno:

„Nije lako poslije Mileta govoriti, počeću od onoga što je naglasio kao nešto važno.

Rekao je važnu stvar oko koje smo se dogovorili još prije deset godina. Napravili smo dogovr koji nikad nismo prekršili, a to je da Srbija i Srpska, bez obzira na to hoćemo li nekad imati različita viđenja, najboljim odnosima, da nikada ne smije da trpi zbog toga i da u Srbiji ne smije da se čuje loša riječ o Srpskoj i obrnuto.

Ponosan sam na to što sam rođen u Beogradu, a nikada me niste čuli da sam govorio da sam zbog toga bolji od nekog drugog.

Naš junački narod na KiM nikada nije i nikada neće dozvoliti da ostane bez svog imena i svoje srpske države ma koliko teško bilo.

Pred nama su teški dani, i zbog onoga što se zbiva u svijetu. Ako pogledate Evropu i Ameriku kažu da ne smije Rusija da pobijedi, sa druge strane Rusija kaže da ne smije da izgubi. Sve to vodi u katastrofu. Najvažniji srpski interes je očuvanje mira. Napadani smo, proganjani, gubili živote… Mislim da je vrijeme da čuvajući mir gradimo budućnost za naš narod, da nismo bili dio tih ratova bilo bi nas više nego Holanđana. Smatram da je mir naš ključni interes. Govorili smo i o dijalogu kao suštinskom načinu rešavanja problema između nas i Albanaca, ne postoji drugo rješenje, već poštovanje sporazuma, formiranju SZO i svemu drugom.

U samoj deklaraciji pažljivo su birane riječi, mi smo uvažili određene zahtjeve RS, jer smatramo da je to sabornost, naša obaveza. Ne možemo mi da budemo ti koji ćemo uvijek ljudima iz RS da kažemo da bolje razumijemo njihove probleme nego oni sami. Oni koji su tražili da se deklaracija ne donese, ne brinite, bio sam čvrst. Srpski nacionalni interes je nešto o čemu smo govorili isto, a to je i ekonomija.

Mi smo to nazvali EXPO 27, ekonomski napredak svakog našeg čovjeka i Srbije i Srpske je od vitalnog interesa za sve nas i to je ono što nam daje snagu. Ekonomija je nacionalni interes, to je jedna od oblasti u kojoj moramo više da radimo zajedno, računajuči i druge u regionu.

Dodik i Vučić (FOTO: TANJUG/Marko Đoković)

Bili smo izloženi i pod pritiscima po pitanju članstva Kosova u Savjet Evrope. Donošenje rezolucije o Srebrenici za koju ne krijemo da je bila poprište ili mjesto dešavanja jezivih stvari, i to na najsnažniji način osuđujemo, na jedno pitanje nikad nismo mogli da dobijemo odgovor. Ako je 2015. donijeta generalna rezolucija o genocidu u svim djelovima svijeta, zbog čega je morala da se donosi specifična godinama kasnije.

Je li ta razolucija donijela pomirenje? Ne, donijela je radost jednima, a bes i gnijev na drugoj stvari. Dolazimo do ključnog trećeg pitanja što ste onda donosili tu rezoluciju. Upravo zbog toga da bi se mi sukobljavali pa da dolaze mirotvorci iz Evrope.

Moramo da budemo otvoreni za razgovor sa svima, moramo da sarađujemo sa partnerima na Zapadu dopalo se to nekima ili ne. Sjutra će svi da traže plate, mjesto u modernom svetu… U samoj deklaraciji postoji tačka koja govori o očuvanju naših prijateljstva, onih kojih se nismo stideli i nikada nećemo.

Uvijek ćemo biti spremni na razgovore koji će da vode miru i poboljšanju odnosa. Moja molba Dodiku i svima je, u deklaraciji se pozivamo na Dejtonski sporazum, jasno znamo da smo potpisali Dejtonski sporazum, kao neko ko bi morao da bude garant sprovođenju.

U Hrvatskoj imate 20.000 Hrvata pravoslavne vere. Zabranjuju predsedniku Srbije da poseti Jasenovac. Zamislite da ne možete da posjetite, da to bude zatvoreno mesto, i ćute svi. Zbog toga ćemo da gradimo i da završimo što je moguće preij i brže i Donju gradinu i Beograd. Biće uz Savu, Sava nam je leševe donosila, da svi vide kakvo je stradanje srpskog naroda bilo.“

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare