Предсједник скупштине са директором ОДИР

ПРЕДСЈЕДНИК МАНДИЋ СА ДИРЕКТОРОМ ОДИР-а

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић разговарао је данас са Њ.Е. Матеом Мекачијем, директором ОДИР-а.

Предсједник Мандић је прије свега директору ОДИР-а пожелио добродошлицу у Скупштину Црне Горе, истичући да наш парламент има изузетно добру сарадњу са ОДИР-ом.

Предсједник Скупштине је директору Мекачију саопштио да смо 2020. године први пут на демократски начин промијенили власт, те да је до тада владао један аутократски режим чији су елементи били везани за организовани криминал који је имао значајан утицај на изборни процес о чему свједоче и „Sky“ преписке које се ових дана појављују у јавности, док је корупција била ендемска појава.

Мандић је додао да се изборни закон у Црној Гори мијења уз 2/3 подршку, што значи да је неопходан широк консензус у парламенту. Предсједник је апострофирао да Скупштина жели да имплементира препоруке ОДИР-а, али да је првенствено неопходно да сачувамо добру атмосферу у парламенту која постоји од избора 28. сазива и која је предуслов свих озбиљних реформи.

Предсједник Мандић је посебно говорио о ситуацији у Шавнику гдје је ДПС нелегитимно врши власт већ годину и по дана, истичући да се тај проблем мора хитно ријешити како сви будући локални избори не би доживјели судбину Шавника.

У том контексту, предсједник Мандић је поменуо идеју да се након рјешавања ових проблема омогући одржавање свих локалних избора у једном дану, што је једна од препорука ОДИР-а.

Директор ОДИР-а Матео Мекачи се захвалио предсједнику Мандићу на пријему, истакавши да организација коју представља има експерте који су посвећени региону Западног Балкана и да желе најбољу могућу сарадњу са Одбором за свеобухватну изборну реформу.

Мекачи је истакао да ће нови сазив одбора, за разлику од претходних, имати довољно времена да реализује сугестије које је представио ОДИР, чији је циљ да ојачају демократске институције у Црној Гори.

Такође, Мекачи је истакао да су запажени напори новог сазива када је у питању очување јединства у парламенту, те нагласио да треба наставити рад око питања око којих се може доћи до консензуса, што би послало веома позитивну поруку Европској унији у контексту реформских процеса.

Извор: https://rb.gy/xmchhz

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare