Predsjednik Matice Boke: Hrvatski ministre, dosta smo ratovali, vrijeme je da sarađujemo!

Ivan Starčević predsjednik Upravnog Odbora Matice Boke i član Upravnog Odbora Miholjskog zbora bio je gost emisije Srpske RTV ,,Sa Srpskom u centar”. Teme emisije su između ostalog bile i suživot naroda u Boki, dolazak ministara iz Hrvatske, brod Jadran ali i ploča u Morinju.


Starčević je komentarisao i dolazak hrvatskih ministara kao i saopštenje koje je izazavalo posebnu pažnju medija. Istakao je da je Boka uvijek bila sinteza i simbioza sklada i kako je naveo svega onoga što valja, međutim po njegovim riječima nekome očigledno taj sklad smeta.

„Prije neki dan sam dobio informaciju da je hidrografski institut Republike Hrvatske napravio kartu na kojoj piše Jadransko more, Hrvatska a ispod toga piše Boka Kotorska, pa dokle ćemo sa tim pretenzijama, jesmo li ratovali dovoljno, jesmo li završili sa tim pričama? Ajde da živimo, ajde da pjevamo svi zajedno onu „adio mare…“.


Starčević je poručio da neke stvari duboko vrijeđaju i povređuju narod Boke.

„Znači ako je neko izjavio da svaki kamen u Boki Kotorskoj govori Hrvatski , a da je pri tome zaboravio da govori i Srpski , u današnjem dijelu i crnogorski i italijanski i francuski i njemački i koji god da je jezik. To je automatski jedno pretendenciozno i tendenciozno tumačenje nekih izjava, navodi Starčević.


Dotakao se i teme školskog broda „Jadran“ , navodeći da je brod napravila bivša kraljevina Jugoslavija, te da je jadranska straža pokrenula inicijativu da se gradi jedan takav brod, međutim kako je kazao ona nije mogla da sakupi dovoljno sredstava, te je sredstva dodala Kraljevina Jugoslavija.

„Dođe neko i kaže: Vaš školski brod „Jadran“ nije vaš nego je naš? Čekajte je li završeno neko pitanje sukcesije, je li brod bio gdje je bio, je li ispoštovali smo neka pravila oni su dobili što su dobili, Srbija je dobila što je dobila Crna Gora , Makedonija, svi su dobili nešto, i sad odjednom mi ispadosmo lopovi”.


Govoreći o prisvajanju Boke, Starčević je ocijenio da je preko 99% kulturne baštine hrišćansko koje pripada svim bokeljima. Dotakao se i ploče u Morinju , ocjenjujući da država Crna Gora donosi akte koje ne može da sprovede na svojoj teritoriji.

„Jedan organ je Ministarstvo odbrane na čijoj teritoriji se nalazi ta sporna tabla. Na drugoj strani imamo ministarstvo koje kaže ta tabla treba da se ukloni. I sad jedno ministarstvo protiv drugo, kao da smo dvije različite države”.

Kazao da sumnja da je to samo kako je naveo „crnogorski naum“

2 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

HRVATSKA JE IZNELA IZ JUGOSLAVIJE,A DA NIŠTA NIJE UNELA,NI U PRVU A NI U DRUGU JUGOSLAVIJU,SADA BI I BROD DA UZME,I JOŠ DODATNO PONIŽAVA NAROD CRNE GORE.

Posljednji uredio 8 mjeseci prije od Zvezdanko

Bojim se samo, kakva je ova vlast, a posebno ministar MVP i ministar MO, da ce brod Jadran pokloniti Hrvatskoj a da ce sramna ploca u Morinju cekati neku novu Vladu, koja ce imati dostojanstva da ne pljuje po Crnoj Gori