Predrag Rajić dao detaljnu analizu podgoričkih izbora

Dva su osnovna zaključka rezultata podgoričkih izbora – očigledno je da su stranke koje su etablirane i imaju etnički predznak  potvrdile stabilnost u biračkom tijelu, dok su stranke građanske provinijencije doživjele sveukupno jedan jasan pad u broju glasova, ocijenio je geopolitičar Predrag Rajić za BORBU.

U analizi rezultata nedavno održanih lokalnih izbora u Podgorici, Rajić je istakao da je nsika izlaznost govori da je upravo korpus građanskih birača ostao u svojim kućama.

– Zbog toga imate ozbiljan pad i u procentima, mandatima i broju glasova koalicija Spajić – Bečić, kao i Milatović – Abazović. Imate očito i pokušaje kreiranja nekih novih opcija na tom građanskom polju gdje eto Parić uspijeva iz trećeg pokušaja da pređe cenzus. Očigledno je da je kod građanskih birača došlo do zamora i razočarenja, veliki broj je ostao kući, a neki manji broj je pokušao da glasa za neke alternativne opcije na tom nebu. Pritom, treba istaći da se sve ovo dešava u situaciji u kojoj je opcija Spajić – Bečić ipak vladajuća. Niko od ove četvorice lidera građanskih opcija ne može da bude srećan zbog ovih izbornih rezultata  – ukazao je Rajić.

URA neće odsutati od Rakčevića kao gradonačelnika, Abazović je već pravio takve dilove 

Prema Rajićevom mišljenju lista Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović ne može biti zadovoljna ishodom izbora, iako su izdejstvovali poziciju tzv. king majkera iliti tasta na vagi priliko formiranja vlasti. Međutim, pozicija Dritana Abazovića i GP URA je značajno povoljnija nego predsjednika države Jakova Milatovića.

– DPS sa SEP-om i Evropskim savezom nema većinu bez svih šest odbornika sa liste Za bolju Podgoricu. Oni su kandidovali Luku Rakčevića za gradonačelnika iz URE, prema tome URA zahtijeva da to tako bude i u pregovorima i oni će izvjesno insistirati na tome kako čitam Abazovićeve izjave posle izbora. On će to prosto ispostaviti kao uslov svakome ko hoće da pregovara sa njima. Biće paradoksalno da opcija sa dva odbornika ima gradonačelnika, ali takva je matematika da je i to moguće. Dritan Abazović je već jednom pravio takav dil sa DPS-om na državnom nivou, tako da mu ne bi bilo prvi put. Abazović je prilično jasno rekao da ko podrži Rakčevića za gradonačelnika ima njih  za partnere, a i nalazi se lagodnijoj poziciji od Milatovića. On (Abazović) zna da s kim god formirao vlast on ima svojih četiri, pet odsto i u Podgorici i u Crnoj Gori i da ga njegovi birači neće kazniti šta god da odluči, što ne bi bio slučaj sa Milatovićem ako bi ušao u koaliciju sa DPS-om – rekao je Rajić.

Po Milatovića su nepovoljne sve tri opcije

Sa druge strane Jakov Milatović je u specifičnoj poziciji, dodaje Rajić i naglašava da su sve tri postizborne opcije  po predsjednika države nepovoljne.

– On još uvijek nema političku stranku, predsjednik je države i pokušao je da kapitalizuje činjenicu da je imao mnogo više uticaja na podgorički odbor PES-a nego na druge odbore širom Crne Gore zato je i srušio prethodnu vlast. On se očigledno i nadao ovakvoj poziciji da od njega zavisi vlast, ali to je ono prokletstvo „pazi šta želiš, možda ti se i ostvari“. Njemu se to ostvarilo i šta on sada može da uradi? Ako izađe na nove izbore to će za njega biti hazarderski potez, jer ko mu garantuje da će on dobro proći na njima pogotovo zato što vidimo da je to preslaganje na građanskom spektru veoma intezivno i mogla bi još da  muopadne podrška.  Ako olduči da formira vlast, sa kim god to da uradi to donosi određene minuse za njega. Ukoliko to uradi sa DPS-om, razočaraće svoje birače i biće u jako teškoj i nezavidnoj poziciji. Sa druge strane ako to uradi sa Spajićem, sa kojim je imao  vrlo svjež politički razvod, a i cijela kampanja je bila obilježena njihovim sukobom. On bi tu, htio, ne htio, bio percipiran od svojih birača kao neko ko je prihvatio Spajićev primat, a on to ne želi. To je sada već jedan inat i zato bježi od te opcije, a ne može se formirati vlast od pobjednika 30. avgusta i stranaka izniklih iz njega bez Spajića i Milatovića. Sve tri opcije su u suštini nepovoljne po Milativća i on će da vaga poslednjeg dana šta će da uradi. Svaki scenario ima podjednaku šansu da uspije – pojasnio je Rajić i dodao da je Milatović pogriješio što je rušio vlast u Podgorici, te da je po njega bilo bolje da se dogovorio s ostalim konstituentima podgoričke vlasti.

– Ali je očigledno sujeta bila jača i to je u politici jako loše posebno na tom nivou gdje se emocije moraju ostaviti po strani. On to nije mogao ili nije htio i samim tim nije racionalno promislio. Politčiki je htio da napakosti i da se osveti  Spajiću i sada smo dobili jedan politički galimatijas – poručio je Rajić.

DPS-ov rezultat nije za precjenjivanje, a ni potcjenjivanje

DPS-ov rezultat u Podgorici ne treba precjenjivati, a ni potcjenjivati, smatra Rajić.

– Ne precjenjujem ga zato što oni objektivno imaju pad i dalje po broju glasova. Isto tako ga ne potcjenjujem jer su relativni pobjednici izbora, jer su osvojili osam odsto više nego prva naredna lista, a izašli su samostalno bez tradicionalnih koalcionih partnera. Pokazali su vitalnost i svojim simpatizerima da su prisutni i da nije došlo ni do kakvog njihovog raspada nakon pada sa vlasti. To njima daje objektivni razlog za neko zadovoljstvo. E što to pokušavaju da malo više podignu, kroz medije koje kontrolišu, to je već pitanje političke taktike. Činjenica je da su ostali na sceni kao relevantan politički faktor i da negdje iz prikrajka vrebaju svoju priliku – ocijenio je Rajić i dodao:

– Ne bi se to dogodilo i ne bili u toj poziciji da je bilo malo više mudrosti kod građanskih političkih opcija nakon 30. avgusta i da se nisu toliko bavili internim zadjevicama i da nisu toliko patili od tog napoleonskog kompleksa svi zajedno Bečić, Abazović, Milatović i Spajić. Svako od njih je htio da bude lider po svaku cijenu, bez da se dogovori sa ostalima i onda je negdje i prirodno da smo imali ovu apstinenciju građanski orjentisanih birača, što je DPS-ov rezultat učinilo mnogo vidljivijim i boljim nego što bi on bio da je izlasnost tih birača bila veća – rekao je Rajić.

ZBCG ostvario vrlo dobar rezultat

Lista Za budućnost Podgorica je ostavarila vrlodobar rezultat u Podgorici, jasan je Rajić.

– Podgorički izbori su pokazali da je ZBCG u širokoj koaliciji gdje je maltene okupio sve prosrpske opcije osvojili svoj optimum glasova. Ali je takođe i činjenica da oni teško mogu da rastu preko toga. Imaju vrlodobar rezultat u Glavnom gradu, ali opet jako je teško da oni iskorače, jer pored suverenističkih očigledno je da ne mogu dobiti i građanske birače koji su skloniji tome da apstiniraju nego da glasaju za etablirano srpske partije – kazao je Rajić.

Vlast na državnom nivou neće biti ugrožena

Rajić je uvjeren da rezultati podgoričkih izbora neće ugroziti vlast na državnom nivou.

– Vlast ima skoro dvotrećinsku većinu u Skupštini. Kome bi sada odgovarali vanredni parlamentarni izbori? Ne vidim političku opciju u crnogorskoj Vladi kojoj bi to odgovaralo. ZBCG bi ostvario sličan ili nešto bolji rezultat, a građanske političke opcije bi svaka od njih jako mnogo rizikovale, jer niko od ove četvorice lidera ne bi smio da rizikuje i da bude siguran da na kraju ne bi platio ceh. Tu je Abazović koji je u opoziciji na državnom nivou u najrelaksiranijoj poziciji jer ima tih 12 do 13.000 ljudi koji će ga glasati. Milatović se tu ne pita ništa jer ima dva poslanika u Skupštini koja su mu lojalna, a Spajić i Bečić će učiniti sve što je u njihovoj moći da na vlasti opatanu do kraja mandata – zaključio je Rajić

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare