Portparol BS Adel Omeragić o mogućem ulasku BS u vladu!

Iako još nije bilo konkretnih razgovora o ulasku Bošnjačke stranke u sastav 44. Vlade Crne Gore, imponuje što partije parlamentarne većine pokazuju spremnost i želju za saradnjom, kazao je za televiziju Adria portparol te partije Adel Omeragić.

Podrška partija parlamentarne većine je samo još jedan od pokazatelja širokog koalicionog potencijala, dodaje Omeragić.

“Imponuje nam kada partije parlamentarne većine iskazuju potrebu da i Bošnjačka stranka bude dio 44. Vlade i to je pokazatelj da imamo širok koalicioni kapacitet, kao i da su naša programska načela i ciljevi prihvatljivi i drugim partijama u Crnoj Gori. Sa druge strane, mi smo u ovom trenutku opoziciona partija, tako se ponašamo i u parlamentu i u političkom životu, tako da još nije bilo konkretnog poziva za učešće BS u Vladi”, navodi on.

Ističe da je svakako dobar narativ da manjinske partije treba da budu dio svake Vlade, pogotovo kada se radi o strankama koje su stekle povjerenje građana.

“Bošnjačka stranka je najveća manjinska partija koja je osvojila šest poslaničkih mandata. Ukoliko krenu ozbiljniji razgovori na ovu temu, mi ćemo imati svoju platformu sa kojom ćemo izaći”, dodaje Omeragić.

Osvrnuo se i na početak rada skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, navodeći da je to dobar korak ka konačnom sređivanju biračkog spiska.

“Dobro je što je nakon nekoliko godina blokade tog odbora, počelo konkretnije da se radi na ovom polju. Raduje što u ovom trenutku i opozicija i vlast pokazuju spremnost da razgovaraju o gorućim pitanjima koja se tiču izborne reforme. Bošnjačka stranka, što smo i ponavljali u prethodnom periodu, želi da birački spisak bude do kraja uređen”, poručuje Omeragić.

Smatra da se treba pronaći najbolji model da se državljanima Crne Gore koji se nalaze u inostranstvu omogući ostvarenje biračkog prava na dan izbora.

“Takvu praksu imamo u svim državama regiona, na primjer u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dakle, njihovi građani glasaju u diplomatskim predstavništvima tih zemalja. Tako da mnogo je tema pred ovim Odborom, mnogo izazova, a ja zaista očekujem od Odbora da isporuči određene rezultate”, zaključuje Omeragić.

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić juče je izjavio da Bošnjačku stranku vidi kao partnere, te da nema razloga da ne budu dio 44. Vlade nakon rekonstrukcije. Poslanik Nove srpske demokratije Jovan Vučurović takođe je istakao da koalicija „Za budućnost Crne Gore“ nema ništa protiv toga da pomenuta partija uđe u sastav izvršne vlasti.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

BS je nuđeno da uđe u vladu međutim oni su to odbili,neka čekaju 4 godine i nove izbore a i onako oni su prirodni koalicioni partner DPS pa neka ih malo u opoziciji.