Poražene DPS sudije u Ustavnom sudu! (FOTO)

Usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica dugo vremena je „proganjao“ pojedince u crnogorskom parlamentu. Tako je petoro njih podnijelo predlog Ustavnom sudu da se inicira postupak ocjene ustavnosti pomenutog zakona. Predlog su podnijeli: Danijel Živković, Nikola Rakočević, Ivan Brajović, Raško Konjević Ervin Ibrahimović.

Ipak, Ustavni sud 26. aprila donio Odluku kojom se odbija predlog za utvrđivanje neustavnosti, kao i rješenjem kojim se ne prihvataju incijative za ocjenu ustavnosti odredaba članova 5, 7 i 19. tog Zakona i odbacuje Zahtjev za obustavu izvršenja odredaba navedenih članova.

Ta odluka je dostavljena Skupštini Crne Gore juče (2. avgusta), a stupa na snagu objavom u Službenom listu Crne Gore. Donešena je većinom glasova sudija Ustavnog suda u sastavu:

  • Snežana Armenko,
  • Dragana Đuranović,
  • Fruk Rusulbegović,
  • Budimir Šćepanović,
  • Momirka Tešić.

U prilogu akta dostavljenog Skupštini nalazi se i izdvojeno mišljenje dvoje sudija – Budimira Šćepanovića i Dragane Đuranović.

Njih dvoje su glasali drugačije od svojih kolega, jer se nisu složili da se odbije predlog za ocjenu ustavnosti Zakona.

Ovakvo ofiranje dvoje sudija nije ništa novo, jer očigledno je da su na fonu Demorkatske partije socijalista.

Njih dvoje smatraju da se u ovom predmetu „prvenstveno, postavlja pitanje ustavnosti“ izmjena Zakona, konkretno zato što Skupština nije „imala Ustavom i Poslovnikom … propisanu većinu za odlučivanje“, samim tim „ni za usvajanje, odnosno donošenje bilo kojeg pravnog akta, pa ni predmetnog Zakona“.

Između ostalog, podsjetili su i da je tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, zbog nedostatka kvoruma na sjednici na kojoj je prvi put usvojen ovaj zakon, „uskratio potpisivanje ukaza o proglašenju usvojenog zakona i isti vratio Skupštini Crne Gore na ponovno izjašnjavanje“.

U PDF fajlu Ustavni-sud-dokument možete pročitati cijelu Odluku odnosno Rješenje Ustavnog suda, a u nastavku i izvdojeno mišljene dvoje sudija:

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare