Погледајте неправилности на бирачким мјестима у Подгорици

Отварање бирачких места у Подгорици, спроводи се уз техничке проблеме и несналажења појединих бирачких одбора, саопштио је ЦДТ.

ЦДТ: Неправилности до 11 сати

На бирачком месту 6-Б, ОШ „Новка Убовић”, није дозвољено гласање једном бирачу јер, наводно, има држављанство Црне Горе и Србије.

„Позивамо ОИК да реагује, будући да бирачки одбори немају надлежност да се баве овим провјерама, већ су дужни да омогући гласање свим лицима уписаним у бирачки списак. Злоупотребе права гласа, двојног држављанства, двоструког пребивалишта, треба пријавити тужилаштву, које према јавно саопштеним информацијама већ врши провјере на ову тему”, наводи се у саопштењу ЦДТ-а.

Како наводе, на бирачком мјесту број 38 А МЗ Јединство, бирачки одбор је посматрачици ЦДТ-а одузео акредитацију издату од стране Државне изборне комисије (ДИК), и “издао” јој другу исписану руком.

„Нијесу нам јасни разлози ове погрешне праксе, будући да је ДИК једина надлежна да изда службено овлашћење за посматрање избора посматрачима. И даље нам посматрачи јављају да су бирачки одбори на одређеним бирачким мјестима непотпуни (бирачка мјеста број: 7, 7-Е, 7-Ц Студентски спортски центар, 79Ц ОШ Павла Ровинског, 77Д Ђина Врбица, 16 Галерија савремене умјетности, 62 МЗ Стара варош , 58 Вртић Ђина Врбица, 71-Б Трговинска школа…) Ово је учестала пракса у последњих неколико изборних циклуса, и супротна је члану 72 Закона о избору одборника и посланика према коме док је бирачко место отворено и траје гласање на њему морају бити присутни сви. чланови бирачког одбора или њихови замјеници”, наводе у ЦДТ-у.

На бирачком мјесту 105-Б Дом омладине Горња Горица, како кажу у ЦДТ-у, једна гласачица је гласачки листић изнијела ван бирачког мјеста.

„Након неколико минута се вратила и хтела да убаци гласачки листић у кутију, али јој то није дозвољено и гласачки листић је проглашен неважећим. На бирачком мјесту 62-А АД Заштита бирачи се жале на неусловност бирачког мјеста, загушљивост и слабо освјетљење, због чега је отежан и рад бирачког одбора и коришћење права гласа”, кажу у ЦДТ-у.

На бирачким мјестима 76-А Мјесна заједница Дајбабе и 70 Стрељачки центар Љубовић гласно се изговарају имена и презимена гласача приликом идентификације, што како кажу и ЦДТ, није дозвољено.

„У Дајбабама је једна особа гласала у мајицама са страначким обиљежјима, а бирачки одбор није констатовао ту неправилност. Наши општински координатори који обилазе бирачка места уочавају и да на великом броју бирачких места нису прилагођени приступ особама са инвалидитетом. Бирачи нам јављају да добијају позиве са бројева из Републике Србије у име једне листе, са питањима да ли излазе на гласање. Позивамо грађане да све оне који их са било које адресе данас узнемирују културни поздрав, и гласају слободно, за кога они желе”, поручују из ЦДТ.

09:23

ЦДТ: Информације о забиљеженим неправилностима до девет сати

На бирачким мјестима број 52, Дом културе Пелев бријег, 76-А МЗ Дајбабе, 78А и 78Б ОШ Павла Ровинског, и 72А МЗ Забјело, гласање се стално или повремено одвија уз одсуство дијела чланова сталног састава бирачког одбора, навео је ЦДТ.

Подсјећају, да је чланом 72 Закона о избору одборника и посланика прописано да док је бирачко мјесто отворено и траје гласање, на бирачком мјесту морају бити присутни сви чланови бирачког одбора или њихови замјеници.

„На бирачком мјесту број 72А МЗ Забјело каснило је са отварањем бирачког мјеста јер бирачки одбор није умисао да покрене уређај за електронску идентификацију. На бирачком мјесту број БРОЈ 26-Д, пословни простор Виас, достављен је један гласачки листић мање у броју уписаних. У претходном обраћању смо саопштили да се на бирачком мјесту број 27 ОШ Драгиша Ивановић отворено отвара у 8:22 онолико колико је прекид трајао“, поручују из ЦДТ-а.

На бирачком месту број 19-А КИЦ Будо Томовић, није правилно извршена процедура у вези са печатирањем гласачке кутије.

„Наиме, у гласачку кутију није убачен контролни лист, нити је запечаћена у присуству првог бирача. И печатирање, а затим и убацивање контролног листа је урађено након што је неколико бирача већ гласало. На овом бирачком мјесту је на почетку гласања било и проблема са уређајима за електронску идентификацију, али је проблем ријешен у 7:40“, поручују из ЦДТ-а.

08:30

ЦДТ: ДО 8 сати мање неправилности

Посматрачи ЦДТ-а забиљежили су појединачна краћа закашњења са отварањем бирачких мјеста, из техничких разлога.

„Са десетоминутним кашњењем отворена су бирачка места број 52 Дом културе Пелев бријег, 71-А трговинска школа Сергеј Станић, 14-А ЈП Центар Морача, 105-Б Дом омладине Горња Горица, 8-А ОШ Сутјеска. На бирачком месту број 27 ОШ Драгиша Ивановић, бирачки одбор није могао да нађе токен за уређај за електронску идентификацију, па се са отварањем касни”, саопштио је ЦДТ.

На бирачким мјестима 78 Б ОШ Павла Ровинског и 24 Ц ОШ Драгиша Ивановић забиљежено је гласно изговарање имена бирача од стране бирачког одбора, што је забрањено.

На бирачком мјесту број 9, ОШ Сутјеска, достављено је 13 гласачких листића вишка, који нису били нумерисани. Након консултације са ОИК и уношења у записник, ови листићи су одстрањени и гласање је настављено.

„На бирачком мјесту број 16 Галерија савремене умјетности достављен је један гласачки листић мање у односу на број уписаних бирача. И на бирачком мјесту број 69-Ц ОШ Вук Караџић достављено је неколико листића мање од броја уписаних бирача. Мањи број гласачких листића од броја уписаних бирача је достављен и на бирачко место број 19 КИЦ Будо Томовић. Подсјећамо да надлежна изборна комисија утврђује број гласачких листића који мора бити истовјетан броју бирача уписаних у бирачки списак, као и број резервних гласачких листића, највише до 3% од укупног броја бирача у одговарајућој изборној јединици”, поручују из ЦДТ-а.

Како наводе на бирачком мјесту број 6, ОШ Новка Убовић, приликом отварања један гласачки листић је поцијепан. Након консултација са општинском изборном комисијом и записничког констатовања овог проблема, бирачко место је отворено на време.

„На бирачком месту број 14-Б ЈП Центар Морача не ради монитор на уређају за електронску идентификацију, због чега је гласање почело уз коришћење визуелне идентификације“, наводи ЦДТ

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare