Pogledajte kolike su plate političara i njihovih savjetnika!

Za zarade predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, njegovog prethodnika Mila Đukanovića, i njihovih najbližih saradnika (savjetnika, generalnih sekretara, šefova kabineta) iz državnog budžeta je od juna prošle do juna ove godine isplaćeno gotovo 460.000 evra u neto iznosu.

Od toga, za zarade Milatovića i njegovih saradnika je utrošeno oko 219.000 evra, a za Đukanovićeva i njegov nekadašnji kabinet, koji su prethodnih godinu dana platu primali shodno pravu koje im sleduje po prestanku funkcije, isplaćeno je oko 240.000 evra.

Milatović je u prethodnih godinu dana, kako pokazuju podaci sa sajta institucije Predsjednika, imao ukupno 14 saradnika (iako ne istovremeno svih 14) na platnom spisku, a u mandatu su određeni period bile i dvije pomoćnice generalnog sekretara iz Đukanovićevog perioda. Pravo na naknadu godinu po prestanku funkcije koristilo je 11 Đukanovićevih saradnika, jedan u periodu od četiri mjeseca, a to pravo koristio je i sam bivši predsjednik, kojem ono pripada i naredne četiri godine.

Podaci o zaradama javnih funkcionera iz Službe Predsjednika pokazuju da je Milatović u periodu od juna prošle zaključno s junom ove godine, po osnovu predsjedničke funkcije, prihodovao 25.568 evra. Njegov savjetnik za bezbjednost i odbranu Dejan Vukšić je u tom periodu ostvario prihod od 20.024 evra. Ukupna primanja Ivana Šikmanovića, predsjednikovog savjetnika za pravna pitanja, iznosila su 18.173 eura, a savjetnika za ekonomiju Mladena Grgića 18.055 evra. Po osnovu savjetničke funkcije za vanjsku politiku Marija Lakić Barfus je za period od imenovanja do juna ove godine primila 18.666 evra, a Biljana Papović, koja Milatovića savjetuje za politički sistem i unutrašnju politiku – 18.166 evra.

Predsjednikova savjetnica za održivi razvoj Olivera Vukajlović je od imenovanja u septembru prošle godine prihodovala 14.494 evra, a Bojana Zulić, koja od februara savjetuje Milatovića za digitalne komunikacije, je zaradila 7.185 evra.

Marković na spisku funkcionera Milatovićeve službe

Andrijana Marković, bivša Đukanovićeva savjetnica, našla se na junskom spisku javnih funkcionera Službe Predsjednika (prethodnih mjeseci se njeno ime nalazilo na spisku javnih funkcionera Službe Predsjednika Crne Gore koji su ostvarili pravo na naknadu po prestanku funkcije). NJoj je junska zarada iznosila 1.552 evra (po prestanku funkcije je od juna prošle godine do aprila ove primala 1.540 evra mjesečno). Ona je jedina od savjetnika iz Đukanovićevog perioda koja je i u junu ostvarila primanje.

Doskorašnji predsjednikov savjetnik za medije Goran Delić je na toj funkciji od imenovanja u februara zaradio 7.102 evra, od čega 4.254 evra po osnovu rada za tri mjeseca, a 2.858 evra na ime majske i junske naknade po prestanku funkcije. Aleksandar Stijović je donedavno bio Milatovićev savjetnik za regionalni razvoj, po kojem osnovu je prihodovao 19.626 evra, od čega 2.932 evra po osnovu dvije naknade po prestanku funkcije.

Njegova šefica Kabineta Ivana Pejović je od avgusta prošle godine, kada je imenovana, do juna ove godine prihodovala 16.487 evra. Njena zamjenica Milica Pejović Eraković je od februara do juna zaradila ukupno 5.945 evra.

„PRAVO NA FUNKCIONERSKU NAKNADU PO PRESTANKU FUNKCIJE KORISTE I MILATOVIĆEVI BIVŠI SAVJETNICI GORAN DELIĆ I ALEKSANDAR STIJOVIĆ. DELIĆ JE NA TOJ FUNKCIJI PROVEO TRI MJESECA, A STIJOVIĆ 10

Aktuelna generalna sekretarka Dragana Jović je na toj funkciji od septembra, od kada je prihodovala 15.621 evro. Njen prethodnik na toj funkciji bio je Miloš Krstović, koji je taj posao obavljao u julu i avgustu prošle godine, od čega je zaradio 2.994 evra. Zamjenica generalne sekretarke je od decembra Milica Svrkota koja je u periodu zaključno s junskom platom po tom osnovu prihodovala 10.563 evra.

Đukanović je u periodu od juna prošle do juna ove godine prihodovao 22.711 eura, na ime naknade po prestanku funkcije. To pravo, zaključno s majem ove godine, imao je Slavoljub Migo Stijepović, koji je bio generalni sekretar, a koji je po tom osnovu prihodovao 22.632 eura. Naknadu po prestanku funkcije koristili su i Đukanovićevi savjetnici Srđan Spaić (19.056 eura), Andrijana Marković (20.044), Veselin Veljović (19.764), Boris Bastijančić (17.628), Radojka Rutović (19.344), Amer Halilović (20.772), Nataša Pešić (19.056), te njegov šef Kabineta Miodrag Radović (17.304). Zaključno sa septembrom prošle godine, odnosno četiri mjeseca, pravo na naknadu koristio je i Đukanovićev savjetnik Slobodan Martinović (5.672 eura). Nataša Ralević i Draženka Božović su za pomoćnice generalnog sekretara imenovane za vrijeme Đukanovićevog kabineta. Ralević je tu funkciju obavljala do decembra, a Božović do jula prošle godine i za taj period su zaradile 9.052, odnosno 1.936 eura. Nakon toga su nastavile da primaju naknadu po osnovu prestanka funkcije, i po tom osnovu je Ralević primila 10.192 eura, a Božović 14.518.

(Dan)

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Užas, užas, pokradoše i crno iza nokta. Kada će im doći kalovita subota?!