Pogledajte kako bi glasali građani Podgorice!

Demokratska partija socijalista, u odnosu na državni nivo gdje je ostvarila blag rast, u Podgorici ipak doživljava značajan pad. Lista koju je predvodio Ivan Vuković je 2022. godine ostvarila 37.9% podrške dok bi na vanrednim izborima ostvarila svega 25.3% podrške.

Anketa je sprovedena od 12. do 14. avgusta a u nastavku je procjena osvojenih procenata na izlaznost od 54.7% odnosno 58.71%.

Pokret Evropa sad takođe bi ostvario pad i umjesto 21.5% koliko je ovaj pokret osvojio kada je nosilac liste osvojio Jakov Milatović, osvojili bi 19.7% na prijevremenim izborima.

Koalicija Za budućnost Crne Gore takođe ostvaruje manji pad. Sa 20.8% koliko su osvojili 2022. godine, ovog puta bi ova koaliciona lista uzela 18.8%.

Ono što svakako jeste zanimljivo što ni PES ni ZBCG nisu pretrpjeli značajnu političku štetu od strane odbjeglih odbornika PES-a koji su bliski Jakovu Milatoviću, kao ni od strane Pokreta za promjene koji je bio dio koalicije ZBCG. Sa druge strane, koalicija okupljena oko ove osovine, a kojima se priključuje i URA bi ostvarili 9.8% podrške.

Demokratska Crna Gora je stabilna i faktički je očuvala isto biračko tijelo kao i na izborima 2022. godine, skoro 11%.

Interesantno bi da snage koje su odnijele pobjedu 2022. godine u ovom trenutku ne bi same mogle formirati vlast, jer bi zbirno imali 49.4% podrške i bila bi im potrebna pomoć odbornika sa kojima su do sada činili vlast. Međutim, ovo se može promijeniti ukoliko u poslednjem trenutku ovi mali brojevi ipak „prevagnu“ na nečiju stranu, a Milatović i ostali koji su srušili vlast u Podgorici ipak pređu u opozicione redove.

Ostale podatke možete pročitati u nastavku.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare