Pogledajte izlaznost u Podgorici do 16 časova

Biračka mjesta za vanredne lokalne izbore u Podgorici otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati.

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Vladimir Filipović rekao je da građani glasaju na 212 biračkih mjesta.

Na izborima učestvuje 13 lista, a biračko pravo ima 145.724 građana.

Izlaznost do 16:00

„Prema podacima sa biračkih mjesta naše liste „Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu!“ do 16h glasalo je 39,6% birača“, saopšteno je iz ove liste.

Izlaznost do 15:00

Prema podacima koalicije PES-a i Demokrata, izlaznost na izborima do 15 sati iznosila je 35,25 odsto.

Izlaznost do 14:00

Po rezultatima izbornog štaba “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, izlaznost u Podgorici do 14h je 30,8 odsto. Prema podacima sa biračkih mjesta naše liste „Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu!“ do 14h glasalo je 31,7% birača.

Posmatrači CDT-a i dalje na većem broju biračkih mjesta bilježe negativnu praksu da nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora.

Glavni i odgovorni urednik CDT-ove platforme Raskrinkavanje.me, Darvin Murić rekao je da je predizborna kampanja bila mirna u odnosu na prethodne lokalne i parlamentarne izbore kada su u pitanju dezinformacije ali da je dezinformisanja i te kako bilo.

Dezinformacije su, kazao je Murić, slične kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima.

– To je standarni šablon, uglavnom lažna istraživanja kojih ima pred svake izbore mnoštvo, bilo je nekih koja su pripisana metodologu Milošu Bešiću, Ipsos-u. U pitanju su bila lažna istraživanja, za šta smo dobili i potvrdu -rekao je Murić.

On je kazao da su mediji bili pristrasni tokom predizborne kampanje ali i da to nije nova pojava.

Komentarišući dosadašnji tok izbornog dana, glavni i odgovorni urednik platforme Raskrinkavanje.me kazao je da redakcija provjerava navode o slučajevima skidanja registarskih tablica iz Srbije koji su navodno prijavljeni Upravi policije.

– Ta je vijest potekla sa društvenih mreža, pojedini mediji su je preuzeli, što ne bih preporučivao da se u toku izbornog dana neki neimenovani Fejbuk profili navode. Čekamo odgovore MUP-a, o čemu ćemo obavijestiti javnost – saopštio je on.

Posmatrači CDT-a na biračkim mjestima zabilježili su nove nepravilnosti do 13 sati.

– Na biračkom mjestu broj 70 Streljački centar Ljubović broj kontrolnih kupona odnosno odrezaka glasačkog listića je za dva manji od broja odštampanih odrezaka-potvrda sa uređaja za elektronsku identifikaciju. Nepodudaranja u broju izbornog materijala mogu napraviti problem prilikom utvrđivanja rezultata glasanja, budući da ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja kontrolnih kupona, ili ako se utvrdi da je broj glasačkih listića u kutiji veći od broja potpisanih odrezaka i potpisanih kupona, dolazi do raspuštanja biračkog odbora i ponavljanja glasanja. Zato pozivamo OIK da se uključi i razriješi ovaj problem, kako ne bi došlo do ponavljanja izbora”, saopštio je CDT.

Kako navode, na biračkom mjestu 71-C Trgovinska škola Sergej Stanić poništen je jedan glasački listić zbog toga što je biračica javno saopštila za koga glasa.

– Na biračkom mjestu 78-B, OŠ Pavle Rovinski, jedan birač je tražio da dobije novi glasački listić jer je pogrešno glasao. Birački odbor mu nije odobrio taj zahtjev, a u glasačku kutiju je ubačen prvobitni listić, iako je birački odbor imao uvid u to za koga je birač glasao. Na biračkom mjestu 77D, JU Đina Vrbica, vaspitna jedinica Dragan Radulović, član biračkog odbora glasno izgovara imena birača, što je nije dozvoljeno – kažu u CDT-u.

Na biračkom mjestu broj 62-A Zaštita, nakon što su mediji prenijeli informaciju o nauslovnosti biračkog mjesta, birački odbor se angažovao da unaprijedi osvjetljenje, navodi CDT i pozdravlja tu odluku.

– Birači nam javljaju da dobijaju pozive sa brojeva iz Republike Srbije u ime jedne liste, od osoba kojima su poznati njihovi lični podaci, sa pitanjima o glasanju. Još jednom pozivamo građane da sve one koji ih sa bilo kojih adresa danas uznemiravaju kulturno pozdrave, i glasaju slobodno, za koga oni žele – saopšteno je iz CDT-a.

Izlaznost do 13:00

CDT je saopštio da je u Podgorici do 13 sati glasalo 26,35% upisanih birača, što je oko 38.404 građana.

U CDT-u podsjećaju da je izlaznost na izborima 2018. do 13 sati bila 33,7 odsto.

Izlaznost do 12:00

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je saopštio da je u Podgorici do 12 sati glasalo 20,61 odsto ili oko 30.038 birača.

Kako navode to je manje nego na izborima 2018. godine kada je glasalo 27,9% birača, kao i na izborima 2022. kada je bila 28,7%.

Izlaznost do 11:00

Demokrate i PES saopštili su da je svoje biračko pravo na lokalnim izborima u Podgorici do 11 sati iskoristilo 14,47 % upisanih birača.

CDT je saopštio da je do 11 sati glasalo 14,46% birača, što je oko 21.080 građana.

Kako navode izlaznost je manja nego 2018. godine, kada je iznosila 20,8 odsto, kao i 2022. kada je bila 20,1 odsto.

Izlaznost do 09:00

Koalicija Demokrate – PES saopštila je da je svoje biračko pravo iskoristilo 4,49% upisanih birača u Glavnom gradu.

CDT je saopštio da je do devet sati glasalo 4,4 odsto birača, što je kako kažu 6.460 glasača.

To je, kako navode, manje u odnosu na lokalne izbore 2018. godine kada je do istog vremena glasalo 7,5%, dok je 2022. godine glasalo 6,8% upisanih birača.

Izlaznost do 08:00

Prema podacima Opštinske izborne komisije u Glavnom gradu glasalo je 2.506 birača, što znači da je izlaznost 1,72%.

CDT je saopštio da je glasalo 1,85 odsto. Kako navode do osam sati glasalo je 2.656 birača.

Podsjećaju da je izlaznost u Podgorici na izborima na izborima 2018. bila 3,2, dok je izlaznost 2022. bila 2,8 odsto

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare