“Плава свеска”један од 20 докумената који доказују да Мило Божовић није ништа згријешио на Одбору за безбједност; С већином људи с којим га оптужница повезује, је у жестоком политичком сукобу

Адвокат Мироје Јовановић био је данас гост Српске Радио-телевизије у емисији “Са Српском у центар”. Говорећи о судском процесу познатом под називом “Државни удар”, подсјетио је да тај процес траје седам година и да очекује да се доказни поступак оконча крајем ове седмице.

“Очекујем да се до петка оконча доказни поступак. То јест, да се заврши доказивање оног што су били наводни докази тужилаштва, односно, да допуним с оним што су докази у монтираном процесу. Након тога слиједе завршне ријечи и пресуда”, казао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је “умјерени песимиста” када је изрицање пресуде у питању, јер од правосуђа у Црној Гори не очекује, како је нагласио, ништа позитивно.

“Нека не замјере носиоци правосудних функција али имам право да искажем мишљење према систему као таквом. Посебно када се има у виду и када се зна да је СДТ имало веома пуно времена да предмет ревидира и погледа. Подсјећам да је Вијеће судија на челу са судијом Радовићем вратило оптужницу на уређење СДТ-у. Не заборавите да је прву оптужницу потписао Миливоје Катнић који је био носилац и извршилац тог прљавог посла званог монтажа у овом процесу”, казао је Јовановић и додао:

“Очекивали смо да ће нови тужилачки тим сагледати о чему се ради и зауставити се тада. Међутим, то се није десило. Подсјетимо и да је вд Врховног држаног тужиоца Маја Јовановић одбила да изузме и тужиоца Сашу Чађеновића из процеса, који се сада налази у притвору, и који је био “прва виолина” Катнићевог тима. И Катнићи и Чађеновић треба да одговарају за ову монтажу”, казао је Јовановић

Јовановић је подсјетио да процес траје седам година и да је оптужница подигнута 10. априла 2017. године.

“Према законима државе Србије, ово “дијете” Катнићево и Ђукановићево звано “државни удар” би сада кренуло у други разред основне школе. Признаћете да је то пуно времена за покушај уништавања једне политичке опције и лидера српског народа. Зато и изражавам пуну резерву када је у питању овај процес”, казао је Јовановић.

Поручио је и да се још увијек нико не усуђује у правосудном систему да изврши ревизију у овом предмету и уочи фаулове.

“Ти фаулови нису уочени само са наше стране, него се и међународни фактор доста жалио. Путем врло озбиљних канцеларија су изразили озбиљне сумње у поступање и Чађеновића и Катнића, то су документовали, али је то завршило по неким фиокама”, сматра Јовановић.

Такође, стиче се утисак да су судско вијеће и тужиоци у читавом поступку дјеловали као тим. Сматра да и значајан дио црногорске јавности дијели такав утисак.

“Сигуран сам да у Црној Гори има часних тужилаца, па ће једном све то да покрену, или можда ти процеси већ трају, а ми просто још увијек не знамо”, казао је адвокат Јовановић.

Читав процес има и историјску паралелу, казао је Јовановић. Он сматра да је бивши предсједник Црне Горе помажући НАТО пакту да се прошири покушао да сломи кичму српском народу у Црној Гори.

Јовановић је такође оцијенио да је првостепена пресуда која је оборена на Апелационом суду имала неотклоњиве језичко – граматичке и логичке проблеме, исто као и оптужница која је писана. Кључна ствар у пресуди су заправо били политички говори Мандића и Кнежевића из Никшића и Подгорице у предизборној кампањи.

Говорећи о такозваној ”плавој свесци” адвокат Јовановић је казао да је она један од двадесет докумената који доказују да Мило Божовић није ништа згријешио на Одбору за безбједност.

“Њему у оптужници стоји да је као члан Одбора за безбједност својим активостима радио у корист организације коју су наводно формирали људи са којима је оптужен. Она је дио доказног материјала одбране и представља дио транскрипата са сједница и она је требало да угледа 9. октобра јер је тада било заказано рочиште”, објаснио је Јовановић.

Са већином од тих људи са којим га оптужница повезује, Божовић је у жестоком политичком сукобу, казао је Јовановић.

Оптужница у случају Божовић је написана за три дана, а комплетне списе предмета сам добио тек 9. јануара ове године, истакао је Јовановић.

Јовановић је на крају казао да очекује да ће ситуација у црногорском правосуђу коначно бити боља. Говорећи о избору Милорада Марковића за ВДТ-а, Јовановић је истакао да можда и није лоше рјешење што је неко ко није био дио тужилачке организације изабран на такву позицију.

“Вријеме је мајсторско решето. Неспорно је да Марковић има довољно искуства из области правосуђа. Како ће се поставити у руковођењу тужилачком организацијом као менаџер, то остаје да се види. Свака функција носи своју тежину”, закључио је Јовановић.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare