Picula se ponovo grubo miješa u unutrašnje stvari: Traži da se popis odloži za najmanje 100 dana; Zaklinje se da će braniti suverenitet Crne Gore od Srbije

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i kum DPS-a Tonino Picula sa medijskog bastiona DPS-a Gradske televizije ponovo se umiješao u unutrašnje stvari Crne Gore, konkretno u popis stanovništva i naveo da nije dovoljno da popis bude odgođen za mjesec dana već da bi Vladi Milojka Spajića bilo potrebno makar 100 dana mira nakon čega bi trebalo organizovati popis.

Ne sagledavajući troškove ovakvog predloga, koji ne bi bili mali, Picula pretpostavlja da bi tek nakon 100 dana Vlada mogla obaviti ovaj ozbiljan posao.

”Mislim da se u tom periodu svi zainteresovani mogu dogovoriti. Može se tehnički operativno popis bolje pripremiti, a pretpostavljam da bi dio političkih sumnji i nesuglasica na taj način bio otklonjen. Drago mi je da je jedna vrsta preporuke koju sam ja iskazao plenarnim amandmanom pala na plodno tlo u Crnoj Gori. Dobro je da je premijer Milojko Spajić uzeo u obzir i da je predložio odgodu popisa na mjesec dana i otvorio razgovore sa strankama u Parlamentu i nevladinim sektorom, kako bi se spriječila dalja polarizacija društva “, ističe Picula.

Picula, koji je inače autor amandmana u Evropskom parlamentu da popis treba odložiti dok se ne stabilizuju političke prilike i posle stabilizacije političkih prilika a koje su proistekle izglasavanjem novog predsjednika Skupštine ali i nove Vlade Crne Gore, za koju Picula i sam tvrdi da je inkluzivna, i dalje nastavlja da pomaže opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista u međunarodnoj sferi, i zajedno sa partijom Mila Đukanovića odrađuje „dupli pas“ kako bi se popis odložio u što većoj mjeri, ne bi li DPS uspio da se izbori za svoj stvari cilj – uklanjanje pitanja vjere, nacije i jezika iz popisnice.

Naravno i nezaobilazno, dotakao se i predsjednika Skupštine Andrije Mandića i pretpostavlja da će NATO iskazati određeni oprez i najavljuje da vjerovatno doći do komunikacije unutar članica alijanse jer se Mandić nalazi na čelu Skupštine, čime je i član Savjeta za nacionalnu bezbjednosti. Na pitanje da li to može da utiče na odnose Crne Gore sa NATO-om, Picula odgovara da je odgovornost i na Mandiću.

”U ovom trenutku teško mi je pretpostaviti na koji način će ta saradnja teći dalje. Mandić je član Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Očekuje se da Crna Gora postane članica EU nakon uspješnih pregovora, ali da ostane doista odlučan i privržen član NATO saveza “, navodi Picula.

Beograd je Piculi uvijek inspirativna tema te govori da Srbija pokazuje kontinuiranu ambiciju da utiče na politička zbivanja u Crnoj Gori i da će se to nastaviti.

”Posebno u ovo vrijeme kada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pod ozbiljnim pritiskom kako od dobrog dijela domaće javnosti, tako i iz inozemstva. Sada je raspisao izbore, kampanja u Srbiji je u punom toku i čini mi se da, kada govorimo o odnosima Beograda i Podgorice, mislim da će pritisci iz Beograda rasti u onoj mjeri u kojoj Vučić bude pod pritiskom Zapada da prizna Kosovo*, odnosno da uvede sankcije Rusiji“, smatra Picula.

Tada će, kaže, Vučić tražiti određenu kompenzaciju.

”Da li će očekivati kompenzacije u Bosni i Hercegovini ili možda dodatne koncesije u Crnoj Gori to ćemo naravno pratiti. Ali crnogorska politika mora pokazati rezistentnost i otpor takvim ambicijama. Ja spadam u onu kategoriju ljudi koji se bave politikom i koji će učiniti sve da ne dođe do nikakve kompenzacije na štetu suvereniteta Crne Gore i njezine evropske persektive “, poručuje Picula.

Izvor: Borba

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare