Perica Đaković: Kapelu obnoviti, mauzolej neka ostane!

Mitropolit Amfilohije bio je izričit „Mauzolej teba da ostane“ Kapelu treba obnoviti
Čitajući ovih dana razne ankete i tekstove oko Mauzoleja na lovcenu i Njegoseve kapele ne mogu a da se ne sjetim riječi velikog Mitropolita Amfilohija na tu temu koju mi je izrekao u jednom od tv intervjua.
Ja sam protiv rušenja Mauzoleja, neka ostane kao svedok jednog našeg vremena. Mislim da na Lovcenu postoji mjesto gdje se može obnoviti Njegoševa kapela u autentičnom zdanju. Jednom sam se odlučio da se lično popnem na Lovcen i lično uvjerim. Prošao sam kroz onaj tunel koji je unakazio utrobu Lovćena. Kad sam izašao na vrh vidio sam da sa desne strane postoji mjesto gdje bi se Kapela mogla obnoviti. Mislim da smo mi crnogorci dužni da ispunimo zavjet najvećeg medju nama. Treba svi da uzmemo po kamen, evo ja prvi, a ostali zamnom, prije svih Njeguši jer imaju posebnu obavezu, i iznesemo ga na Lovćen. Kada to uradimo tek tada će se Crna Gora izmiriti -poručio je Mitropolit Amfilohije, a autentičnost ove izjave naći će te u jednom njegovom intervjuu u knjizi Morački jasnovidac i uvjeririti se da on nije bio za rušenje Meštrovićevog mauzoleja a što su mu vješto ubacivali njegovi protivnici.

3 komentara
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ako bi rušili, bili bi kao i oni ! Neka mauzolej tu gdje ga je jedno suludo vrijeme donijelo, a za kapelu ima mjesta kako bi Vladika Rade našao svoj mir na Lovćenu! Bit će to neobičan spoj, ali sve vrijeme postavi na svoje mjesto. To će nas prije izmiriti, jer nijesu svi pobornici izgradnje mauzoleja bili protiv crkve na Lovćenu, a još su manje shvatali prirodu Njegoševe duhovnosti! Mislim da je većina smatrala da se izgradnjom mauzoleja odaje zaslužena pošta velikom pjesniku i filozofu. Nije se promišljalo o duhovnosti i Njegoševom zavjetu i to nije prvi put da smo se dobro ogriješili o naše pretke ! Pogledajte samo gdje smo došli i kuda idemo !? Lovćen nas može vratiti na pravi put i mi mu trebamo pomoći u tome.

Mislim da je sve manje povoljna klima za taj dogodjaj, ko zna, ali sto se odgadja to se ne dogadja.Ne vidim da su poceli bilo kakvi razgovori,.proces ce biti malo duzi, ako ga bude.A gdje je kamenje od srusene kapele?

Trebalo bi da bude tako, ali, citajuci tekst izvesnog fasiste S.Mandica, koji velica Kurtija i zeli Srbima jos strasnih muka i progona, nipodastava ih, onda pomislim da cemo se sa svima pomirit ali sa takvim nistarijama( koji gaze ovom zemljom), nikad se ne mozemo pomiriti.
On je neljudsko lice mrznje.Ko zna, mozda je prilican broj crnogoraca poludio od tog grijeha. “ Onaj od gore, vidi sve“, rekoste Vi u jednoj kolumni.