Pepić: Mora se ograničiti samovolja partijskih šefova!

Građanski aktivista Dževdet Pepić smatra da bi najavljena reforma izbornog zakonodavstva trebalo da uvede sistem otvorenih lista i individualnog biranja, kako bi politički lideri bili onemogućeni da biraju i imenuju umjesto građana, prenosi „Dan“.

– I ovaj novi saziv crnogorskog parlamenta i nova vlada pozivaju i prizivaju da se što prije mora uraditi sve na što boljem regulisanju izbornog zakonodavstva, kako bismo naredne izbore sproveli u što boljim uslovima. Ali, mislim da ne treba očekivati nešto veliko i novo, iako su otvorene liste i individualne kandidature, po mom dubokom uvjerenju, jedini put da od društva u kojem glavnu riječ vode partijski šefovi postanemo društvo u kojem će se znati i cijeniti doprinos pojedinaca zajednici – istakao je Pepić.

Međutim, kako je dodao, osim predsjednika, svi ostali se manje-više zalažu za to da se i naredni izbori, pa i svi sljedeći, održe po sistemu da građani biraju liste, a ne pojedince.

– Naši politički subjekti deklarativno nemaju ništa protiv otvorenih lista, ali nikako da pređu s riječi na dijela i da se konkretno potrude i bore za to da građani imaju mogućnost da na izborima biraju pojedince. A zašto? Pa zato što im odgovara da listu predstavnika u parlamentu određuju partijski šefovi. I to nam bjelodano pokazuje i dokazuje da smo mi potpuno partitokratsko društvo – kazao je Pepić.

On smatra da je kroz crnogorski parlament prošlo dosta onih koji ni po čemu nisu zaslužili da budu dio tog zakonodavnog doma.

– Oni nisu bili predstavnici građana, iako su se na to često pozivali, već isključivo predstavnici svojih partija, preciznije, svojih partijskih šefova. Zato i smatram da se politički akteri, većinski, samo deklarativno zalažu za reformu izbornog zakonodavstva i da će ponuditi „rješenja“ koja će biti samo najobičnija „šminka“ i glumljenje demokratije. U većini partija, ako ne i u svima, jednostavno ne postoji volja da se uvedu otvorene liste i da građani biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu – kazao je Pepić.

Pepić tvrdi da partijama, a posebno njihovim liderima, nikako ne odgovara izborni sistem u kojem građani direktno biraju svoje predstavnike, i da će nastojati da sve ostane po starom, to jest da oni odlučuju koga će i gdje postaviti.

– Više im odgovara da oni biraju predstavnike građana nego da o tome direktno odlučuju birači. Treba istaći da im u takvom naumu nesebično pomažu i neki predstavnici nevladinih organizacija, koji žele da učestvuju u kreiranju izbornog zakonodavstva i da doprinesu, nebitno iz kojih razloga, kreiranju što boljih i fer izbornih uslova, ali se ni oni, kako sam primijetio, ne zalažu za otvorene liste – naglasio je Pepić.

Ukazuje da se sve ovo, nažalost, događa i pod budnim okom i patronatom nekih međunarodnih organizacija.

– Bez obzira na njihove namjere, pa bile one i najbolje, reforma izbornog zakonodavstva bez mogućnosti da se glasa za pojedinca, odnosno da pojedinac bude izabrani predstavnik građana, a ne partijskih šefova, najobičnija je farsa, makar bila i demokratska – zaključio je Pepić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare