Pad podrške EU u Crnoj Gori!


Broj građana koji podržavaju ulazak Crne Gore u Evropsku uniju smanjio se, ako je vjerovati podacima istraživanja koje je sproveo Institut Damar.

Naime, istraživanje koje je sprovedeno od 16. do 23. maja pokazuje da 71.3 odsto ispitanika podržava ulazak u EU, što je najmanji broj u poslednjih nekoliko godina koliko su pokazivali rezultati sličnih anketa.

Godinama su istraživanja javnog mnjenja u Crnoj Gori ukazivala da 80 (+-1) odsto građanstva podržava članstvo Crne Gore u ovu međunarodnu organizaciju. Istraživanja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU“ (sa početka 2022), te agencije DeFacto (sa kraja 2022.) utvrdila su da preko 80 odsto posto ispitanika podržava učlanjenje Crne Gore u EU.

Poslednje istraživanje koje je sprovedeno za potrebe Centra za istraživanja Međunarodnog republikanskog instituta rađeno od 2. februara do 4. marta ove godine pokazalo je da bi ulazak Crne Gore u EU podržalo 79 odsto građana. Inače ovo istraživanje je uočilo pad povjerenja naroda u zločinački NATO pakt.  Dakle za nešto više od dva mjeseca broj pristalica ulaska u EU se smanjio za skoro osam odsto što predstavlja ozbiljan pad.

Međutim, sve novopečene evrofile i evroputaše mi mnogo više trebalo da brine rast onih koji smatraju da Crnoj Gori nije mjesto u EU. Njih, je prema podacima Damara prije mjesec dana bilo rekordnih 22.7 odsto, što predstavlja skoro trostuki porast u odnosu na broj protivnika EU u gorepomenutom istraživanju iz februara i marta koje je notiralo svega osam odsto takvih ispitanika.

Iz ovoga se može izvući zaključak da što više naši mlađani državnici spominju famozni IBAR i trenutak približavanja ulaska u EU, to broj protivnika potpune integracije rapidno raste.

Razloga za porast broja protivnika EU u Crnoj Gori svakako ima na pretek. Kolonijalni odnos koji vodeće zemlje EU, preko svojih ambasada i klijenata iz redova NVO i medija, pokazuju prema ovoj zemlji, besomučno višedecenijsko ponavljanje izlizanih birokratskih floskula, nametanje antisrpskog narativa, samoubilačka ekonomska politika, podsticanje rasplamsavanja ukrajinskog sukoba, kao i sama političko-društvena situacija u samoj EU, umanjili su broj onih koji su spremni da zarad olakšanog putovanja kroz EU slijepo i bespogovorno slijede evropski put koji forsiraju crnogorski zvaničnici.

Najnoviji podatak će morati primiti k znanju ambasadori evropskih vrijednosti koji svakodnevno rabe, sada već zastarjeli, podatak da 80 odsto građana žudi za EU. Zato očekujemo da se Spajić, Milatović, Bečić, Ivanović i ostali evroputaši korigovati ovaj aksiom na kom baziraju svoju politiku i početi koristiti najnoviji i reprezentativniji podatak. Nema sumnje da će ministar odbrane Dragan Krapović iz fotelje Peđe Boškovića sprovesti sveobuhvatnu analizu pada podrške u EU.

Svi ovi evropejci  će se odreda čvrsto držati i ovog broja 71, jer je stanje na terenu ukazuje da je broj podržavalaca učlanjenja u EU manji od ovog kojeg je danas prezentovao Damar.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare