Ovo su ključne poruke sa svesrpskog sabora!

Juče je u Beogradu i drugim opštinama širom Srbije održan Svesrspki sabor koji je, prema riječima učesnika – istorijski. Proslavi su prisustvovali i čelnici srpskih političkih partija u Crnoj Gori i poslali poruke da se nadaju da će na sledećem saboru biti ne dvije države, Srbija i Republika Srpska, već tri.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić koji se svima zahvalio na pozivu te poručio da je srećan što je deo ovog sastanka zamolio je sabor da imaju osjećaj za sunarodnike kojima oni pripadaju i da su sve patnje srpskog naroda i oni proživljavali sa svim  Srbima, ali i da nisu svi isti u Crnoj Gori.

„Naša dužnost je da pronađemo zajednički jezik sa svima da tu malu državu učinimo boljom, i vidim da to ljudi na izborima nagrađjuju i verujem da u budućnosti nećemo biti samo gosti na ovom skupu već da budemo zajedno, kao što smo bili godinama unazad“, poručio je Mandić.

Lider DNP-a Milan Knežević na početku se zahvalio sponzorima i kosponzorima rezolucije, te „amandmanašima“ jer su upravo oni podstakli ovo veliko ujedinjenje i današnji skup.

„Ponižavali su nas i vrijeđali sa priznanjem tzv. Kosova, potapali svetinje i ubjeđivali da je sramota da se posle 2006. izjasniš kao Srbin… Želim da na ovom saboru saopštim da se ponosim time što sam Srbin iz Crne Gore i Zete i što sam sa svojom porodicom glasao za zajedničku državu sa Crnom Gorom. Poslao bih i poruku svom narodu da digne glavu gore, bude ponosan i da zna da naše bitke tek počinju i da je ovo poruka srpskog jedinstva koja govori da smo kao nekeda svi zajedno se suprostavljali raznim imperijama i sada smo svi zajedno pred izazovima“,  rekao je Knežević.

Šta poručuju čelnici Srbije i Republike Srpske – svjedočimo svesrpskom jedinstvu!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je danas postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati dovijeka i niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo.

FOTO: Aleksandar Vučić

„Prije 10 godina postigli smo dogovor sa Dodikom da bez obzira na razlike da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nam se nikad više ne ponove blokade i barikade na Drini, već da uvijek budemo u svakoj muci zajedno i danas smo to potvrdili Deklaracijom i niko više nikada neće moći da sruši. Sada će ekskurzije ići u Srpsku, kao što će iz Srpske ići u Srbiju, pa kada upoznamo naše zemlje, onda možemo da upoznajemo i svijet. Tako male odluke a tako velike i važne. Danas smo donijeli i formalnu odluku o izgradnji memorijalnog centra povodom genocida počinjenog nad našim narodom u Jasenovcu“, kazao je on.

Dodaje da će lično nadgledati rad na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da je ključna srpska riječ za naš narod sloboda.

„Boriti se za slobodu kroz vjekove značilo je stradati. Srbi nikada nisu oklijevali i tu slobodu su dali drugim narodima  Sve ove godine traganja bili smo u neprilici da jasno i glasno iskažemo svoj nacionalni intres. Mi smo Srbi i pripadnici jednog jedinstvenog naroda ma gdje živeli. I kroz borbu svih ovih godina i decenija našao se čovjek koji je stao na čelo srpskog naroda i srpske države, predsjednik Aleksandar Vučić. Predsjednik Aleksandar Vučić, koji je bez oklijevanja u zavjetnom odnosu prema narodu stao da vodi narod u teškim godinama oporavka i stabilizacije srpske države – kaže predsjednik RS.

FOTO: Milorad Dodik

Šta su ključne stavke Deklaracije

Na Svesrpskom saboru je usvojena i Deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaraciju su potpisali predsjednik Srbije i predsjednik Srpske, paredsjednici, potpredsjednici i članovi Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, predsjednici, potpredsjednici i narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, a uz blagoslov, molitveno i saborno učešće.

Svesrpski sabor između ostalog konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu. Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju. Prepoznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao jednog od stubova nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, te poziva na bližu saradnju crkvenih i državnih organa u ključnim pitanjima kao što je očuvanje tradicionalnih hrišćanskih vrednosti, očuvanje svetinje braka i porodice.

 Svesrpski sabor konstatuje da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, predstavlja temelj duhovnosti srpskog naroda i ugaoni kamen srpskog zavjetnog i svetosavskog puta. Svesrpski sabor insistira na korišćenju punog naziva južne srpske pokrajine – Kosovo i Metohija, što albanski secesionisti izbegavaju.

Svesrpski sabor takođe potvrđuje da je himna “Bože pravde” svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb. Takođe, Svesrpski sabor preporučuje dodatno internacionalizovanje teme stradanja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

„Potrebno je svijetu predstaviti enormno stradanje i genocid koji je izvršen nad Srbima u sistemu logora NDH, sa posebnim naglaskom na stradanje dece u posebnim i u svetu jedinstvenim logorima smrti za decu Jastrebarsko, Sisak, Đakovo i Stara Gradiška. Logori i masovna stratišta i gubilišta Jasenovac, Donja Gradina, Sajmište, Banjica, Sremska Mitrovica, Kragujevac, Gospić, Jadovno, Pag, Jablanac, Mlaka, Slana, Zenica, Sarajevo, Vlasenica, Višegrad, Paklenica, Prebilovci, nebrojene jame u hercegovačkom i dinarskom kršu, kozaračka i druga srpska sela širom današnje Republike Srpske, Republike Srbije, Federacije BiH i Hrvatske bila su samo neka od mesta u kojima su vršeni svirepi zločini i masovna ubistva srpskog naroda“, navodi se u Deklaraciji.

Cijeli tekst Rezolucije možete pročitati na linku.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare