Opština Nikšića: Podrška meštanima Straševine!

Opština Nikšić apeluje na nadležne državne organe da stanu u zaštitu privatne imovine mještana Straševine, koja je, kako se sumnja, ugrožena odlaganjem opasnog otpada. Nečuveno je da se bez znanja vlasnika zemljišta preduzimaju bilo kakve radnje na privatnoj imovini, a posebno one koje mogu da ugroze zdravlje i pogoršaju ekološku sliku Straševine, dovoljno pogoršanu stanjem u kom nam je ostavljena deponija Mislov do nakon godina u kojima ništa nije rađeno da se taj problem riješi.

Kao predstavnici lokalne samouprave koji su doveli rješavanje ovog velikog problema skoro do kraja, moramo da istaknemo da je znakovito da se, po našim saznanjima, otpad za koji se sumnja da je opasan počinje istovarati na teritoriji Straševine upravo u momentu kada se desio prvi površinski požar poslije skoro dvije godine na deponiji Mislov do, i to baš u momentu kada se privodi kraju sanacija prva dva platoa i ostaje da se pređe na posljednji, treći, koji biva zahvaćen požarom.

Neko je u momentu dok smo se bavili najvećim i naslijeđenim ekološkim problemom, iskoristio fokusiranost i mještana i lokalne samouprave na to da bi napravio još jednu ekološku crnu tačku, i to baš u blizini Mislovog dola. Previše podudarno da bi bilo slučajno.

Pozivamo nadležne da ovaj slučaj ispitaju, da zaštite privatnu imovinu lica. Građani moraju da znaju da su lokalne službe reagovale čim su stigle prve prijave, ali ovaj slučaj izlazi iz domena naših nadležnosti.

Ne sumnjamo da će nadležne državne službe reagovati adekvatno i da će naložiti uklanjanje otpada, pogotovo što je tim odlaganjem ugrožena privatna imovina.

Građane Straševine molimo za strpljenje dok ne vidimo kakvi će biti rezultati reakcije nadležnih državnih službi, jer ako se za ovoliko godina postojanja smetlišta Mislov do nije reagovalo radikalnim mjerama, niti je ijednom blokirana magistrala zbog toga, ako se to nije uradilo dok su kamioni išli kroz Straševinu, kada su te metode mogle dati i konkretan rezultat – nema potrebe da nadležnim službama otežavamo dodatno posao i sabotiramo magistralni saobraćaj dok ne dobijemo ishode njihovog rada povodom ovog pitanja.

Tek u slučaju njihovog eventualnog neadekvatnog postupanja, treba preduzeti radikalnije mjere, u kojima će građani imati podršku i svoje lokalne samouprave.

Znamo koliko ulažemo napora da saniramo i zatvorimo Mislov do i koliko će još vremena trebati za rekultivaciju toga prostora. Neodgovorno ponašanje privatnika i ovakvi ataci na imovinu građana zaista nas čine razočaranima i podgrijavaju sumnju da sva ova djelovanja imaju i političku pozadinu, u kojoj vlada želja da se trenutnoj lokalnoj vlasti naudi i po cijenu toga da se tako naudi našim građanima.

Želimo da poručimo građanima Straševine i Nikšića da mi radimo za njih, da ne guramo probleme pod tepih, da radimo transparentno. Deponija Mislov do biće brzo sanirana i zatvorena, čime ćemo riješiti taj ekološki problem, i deponije više neće biti ni na teritoriji Straševine, ni na teritoriji Nikšića. Otpad će se do izgradnje Reciklažnog centra, koji je predviđen i novim PUP-om i državnim planom za upravljanje otpadom na teritoriji Crne Gore, odvoziti i deponovati na podgoričkoj deponiji Livade. Ovom prilikom molimo građane da ne miješaju pojam privremenih stanica za pretovar otpada koji se deponuje na Livadama sa pojmom deponije, jer se otpad poslije Mislovog dola neće više nigdje deponovati u Nikšiću, ali se negdje mora pretovariti u specijalne kamione, koji će otpad otpremiti u Podgoricu. Ovo su delikatne stvari i specifični momenti, u kojima se trudimo da stvari uradimo na opšte dobro naše zajednice. To nijesu stvari dnevne politike, niti ih treba sagledavati kroz isfrustrirana saopštenja onih koji su od Mislovog dola napravili problem kakav danas imamo i crnu ekološku tačku Nikšića i Crne Gore. Mnoge druge stvari možemo koristiti za politička prepucavanja, ali kada je zdravlje naših građana u pitanju – moramo djelovati zajedno i odgovorno. Vi ste mogli da vidite da mi na te sitnokalkulantske i sitnošićardžijske dnevnopolitičke napade naših političkih oponenata nijesmo ni reagovali, jer oni koji su napravili od Mislovog dola višedecenijski problem i koji su ugrozili vaše zdravlje ne zaslužuju nikakav odgovor, već prezrenje. Reagujemo sada apelujući na državne organe da preduzmu mjere kojima će zaštititi naše građane od neodgovornih privatnih firmi i lica, koja su u ovom slučaju postupila skandalozno.

Pratićemo kojim tokom ide rješavanje ovog problema i bićemo spremni da odlučno djelujemo u namjeri da pomognemo i zaštitimo naše građane.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare