OPŠTINA NIKŠIĆ – ZELENI ŠAMPION ZAPADNOG BALKANA- Kovačević se sastao sa Fan Kunom

Opština Nikšić je dobitnik nagrade „Zeleni šampion Zapadnog Balkana“, koju dodjeljuje Mreža asocijacija lokalnih samouprava jugoistočne Evrope – NALAS.

Nagrada je uručena na Forumu lokalnih samouprava, čija je tema bila „Zelena agenda za Zapadni Balkan“.

Nagradu je primio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, dok je sekretarka za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Milanka Radulović prezentovala učinke Opštine Nikšić u ovoj oblasti.

Zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi, predsjednik Kovačević je istakao da ona ima veliki značaj za Opštinu Nikšić, koja je lider kada je zelena tranzicija u pitanju.

„Osim solarnog parka i projekta, zbog kojih smo dobili ovu nagradu, u Nikšiću se nalazi centrala državne energetske kompanije. To je kompanija ’Solar gradnja’, koja u kontinuitetu sprovodi projekte 3000+ i 500+, a potom i 5000+ i 1000+ za postavljanje solarnih panela na stambenim i drugim objektima. Takođe, Opština Nikšić je po ESCO modelu izvršila adaptaciju javne rasvjete u našoj opštini, u okviru projekta koji se u cjelini finansira iz ušteda električne energije i gdje je cilj, osim ostvarenih ušteda, i smanjenje emisija CO2“, kazao je, između ostalog, Kovačević.

Pored Nikšića, za zalene šampione Zapadnog Balkana proglašeno je još pet gradova.

Cilj Foruma lokalnih samouprava, koji je održan u hotelu Princess u Baru, jeste razmjena iskustava i izazova u sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan između različitih sektora, te kreiranje multisektorskog dijaloga, koji će olakšati izgradnju konsenzusa oko različitih pitanja u odnosu na tu agendu.

Sastanak sa Fan Kunom, produbljivanje saradnje i prijateljstva

OPŠTINA NIKŠIĆ I NR KINA

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević sastao se sa izvanrednim i opunomoćenim ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori NJ. e. Fanom Kunom.

Ambasador Fan kazao je da su Kina i Crna Gora oduvijek baštinile tradicionalno prijateljstvo.

„Posljednjih godina modernizacija u kineskom stilu postigla je svjetski priznata dostignuća. Kina ima značajne prednosti kad je riječ o izgradnji infrastrukture, zelenom razvoju, ali i u drugim oblastima, a naše dvije zemlje imaju široke izglede za praktičnu saradnju. Kina je spremna da radi sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju ekonomske i trgovinske saradnje i kulturne razmjene između dvije zemlje i promovisanju daljeg razvoja bilateralnih odnosa“, istakao je Fan.

Predsjednik Kovačević je rekao da Opština Nikšić pridaje veliki značaj saradnji sa Kinom.

„Spremni smo za jačanje razmjene u različitim oblastima, te za kontinuirano učvršćivanje i produbljivanje tradicionalnog prijateljstva dvije zemlje“, poručio je Kovačević.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare