ОПШТИНА НИКШИЋ – ЗЕЛЕНИ ШАМПИОН ЗАПАДНОГ БАЛКАНА- Ковачевић се састао са Фан Куном

Општина Никшић је добитник награде „Зелени шампион Западног Балкана“, коју додјељује Мрежа асоцијација локалних самоуправа jугоисточне Европе – NALAS.

Награда је уручена на Форуму локалних самоуправа, чија је тема била „Зелена агенда за Западни Балкан“.

Награду је примио предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић, док је секретарка за уређење простора и заштиту животне средине Миланка Радуловић презентовала учинке Општине Никшић у овој области.

Захваљујући на додијељеној награди, предсједник Ковачевић је истакао да она има велики значај за Општину Никшић, која је лидер када је зелена транзиција у питању.

„Осим соларног парка и пројекта, због којих смо добили ову награду, у Никшићу се налази централа државне енергетске компаније. То је компанија ’Солар градња’, која у континуитету спроводи пројекте 3000+ и 500+, а потом и 5000+ и 1000+ за постављање соларних панела на стамбеним и другим објектима. Такође, Општина Никшић је по ESCO моделу извршила адаптацију јавне расвјете у нашој општини, у оквиру пројекта који се у цјелини финансира из уштеда електричне енергије и гдје је циљ, осим остварених уштеда, и смањење емисија CO2“, казао је, између осталог, Ковачевић.

Поред Никшића, за залене шампионе Западног Балкана проглашено је још пет градова.

Циљ Форума локалних самоуправа, који је одржан у хотелу Princess у Бару, јесте размјена искустава и изазова у спровођењу Зелене агенде за Западни Балкан између различитих сектора, те креирање мултисекторског дијалога, који ће олакшати изградњу консензуса око различитих питања у односу на ту агенду.

Састанак са Фан Куном, продубљивање сарадње и пријатељства

ОПШТИНА НИКШИЋ И НР КИНА

Предсједник Општине Никшић Марко Ковачевић састао се са изванредним и опуномоћеним амбасадором НР Кине у Црној Гори Њ. е. Фаном Куном.

Амбасадор Фан казао је да су Кина и Црна Гора одувијек баштиниле традиционално пријатељство.

„Посљедњих година модернизација у кинеском стилу постигла је свјетски призната достигнућа. Кина има значајне предности кад је ријеч о изградњи инфраструктуре, зеленом развоју, али и у другим областима, а наше двије земље имају широке изгледе за практичну сарадњу. Кина је спремна да ради са Црном Гором на даљем продубљивању економске и трговинске сарадње и културне размјене између двије земље и промовисању даљег развоја билатералних односа“, истакао је Фан.

Предсједник Ковачевић је рекао да Општина Никшић придаје велики значај сарадњи са Кином.

„Спремни смо за јачање размјене у различитим областима, те за континуирано учвршћивање и продубљивање традиционалног пријатељства двије земље“, поручио је Ковачевић.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare