OPŠTINA NIKŠIĆ DOBILA SAGLASNOST ZA IZGRADNJU CENTRA ZA AUTIZAM

Nakon skoro tri godine od pokretanja inicijativa prema prethodnim vladama Crne Gore i resornim ministarstvima, te otvaranjem javne polemike u Skupštini Crne Gore, ukazujući na značaj otvaranja Centra za autizam, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je u redovnoj komunikaciji sa resornim ministrima u 44. Vladi predstavio projekat na kojem se radilo od početka mandata u okviru njegovog kabineta, te je na taj način presudno doprinio današnjoj odluci Vlade da se usvoji predlog Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija za davanje saglasnosti Opštini Nikšić za prenos prava raspolaganja na nepokretnosti u cilju izgradnje Centra za autizam.

Centar za autizam predstavljaće značajan iskorak na polju socijalne i zdravstvene politike, ne samo u Nikšiću već i u Crnoj Gori. Kako je ideja da Centar ima regionalni karakter, time bi teške životne situacije brojnih porodica na teritoriji Crne Gore, izazvane problemima karakterističnim za poremećaje iz autističnog spektra, na ovaj način bile u velikoj mjeri riješene. Naime, ideja izgradnje Centra za autizam podrazumijeva nekolike faze, a sam program rada uključuje preventivno djelovanje, ranu intervenciju, psihološke tretmane, dnevni boravak i u posljednjoj fazi trajni smještaj odraslih osoba sa datom razvojnom disfunkcionalnošću.

Na ovaj način biće u velikoj mjeri olakšano funkcionisanje datih osoba i članova njihovih porodica, a brojni zahtjevi roditelja djece sa smetnjama iz autističnog spektra upućeni predsjedniku Opštine biće realizovani i implementirani u okviru projekta.

Centar za autizam biće izgrađen na lokaciji stare osnovne škole u Ozrinićima.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nažalost ovih problema je sve više i izgradnja centra, zajedno sa školovanjem kadrova za ovu vrstu poremećaja, je potpuno opravdana i neophodna. Zato pozdravljam inicijativu i želim da se ovo što prije realizuje.