Opozicija traži kontrolno saslušanje Bečića, Markovića i Novovića

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković i Nikola Janović, kao i poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević, podnijeli su skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu zahtjev za kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade Alekse Bečića, vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića povodom „poliitčkog pritiska predstavnika Vlade na rad pravosudnih organa, čime se podstiču sumnje u selektivan pristup tužilaštva kod odabira prioritetnih slučajeva za procesuiranje“.

U obrazloženju se navodi da je Bečić, koji je i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju, pozdravio hapšenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, koje, kako su naveli, nije bilo potvrđeno od strane nadležnih institucija.

„…Čime je izvršio neprimjereni politički pritisak na pravosudne organe, predlažemo da se pred Odborom za bezbjednost i odbranu saslušaju potpredsjednik Vlade i koordinator BOK-a Bečić, vrhovni državni tužilac Marković i specijalni državni tužilac Novović. Praksa da predstavnici vlasti targetiraju ljude koje treba lišiti slobode i to sugerišu nadležnim organima nije u skladu sa pravnim i etičkim standardima demokratskog društva i pravne države i podstiče sumnju da pravosudni organi rade pod pritiskom medijsko-političkih uticaja. Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali se ne smije ignorisati ponašanje pojedinih političkih i društvenih aktera“, navodi se u obrazloženju.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare