ОО НСД Будва: ОТВОРЕНО ПИСМО РТВ БУДВА

Саопштење преносимо интегрално

Дана 25. септембра текуће године, у искреној жељи да осигурамо транспарентност и заштиту новинарских права у Будви, позвали смо новинаре и уредништво Локалне јавне телевизије Радио Телевизије Будва да јавно објаве информације о притисцима са којима се суочавају током обављања својих професионалних дужности. Сматрамо да је важно идентификовати лица и/или институције које покушавају да ометају рад новинара, како би се обезбиједила слобода медија и право на објективно извјештавање.

Нажалост, до данашњег дана нисмо примили одговор на наше питање, које је од круцијалног значаја не само за сваког запосленог у РТВ Будва, већ и за грађане који очекују да њихов јавни сервис буде олтар неутралног и тачног информисања. У демократском друштву, новинари играју кључну улогу као чувари истине и водичи јавности, те је важно да буду заштићени од притисака и пријетњи.

Питање које остаје без одговора указује на озбиљност ситуације и представља јасан аларм за реакцију. Сматрамо да нико нема право да врши притисак или путем уцјена манипулише са часним новинарима. Новинарски позив захтјева храброст и интегритет, који се не смију угрозити услед притисака и страха од последица.

👉Наша забринутост расте, јер грађани нам се обраћају са информацијама да у предузећима и установама Општине Будва круже спискови подршке једној тзв. грађанској листи, који неодољиво подсјећају на нека претходна времена за која смо се надали да су иза нас, али нас реалност демантује. Побједа која је остварена 30. августа не смије бити погажена и укаљана оваквим притисцима и покушајима понижавања. Зато позивамо све запослене у РТВ, као и у свим предузећима у Будви, да јавно и без страха подијеле своја искуства уколико су доживјели било какав вид притиска или политичког мобинга, за који смо информисани да се дешава ових дана. Важно је да се сви заједно боримо за очување достојанства и слободе сваког појединца.

ОО Нова српска демократија – Будва, још једном вам пружа руку и апелује на новинаре и уредништво РТВ Будва да се не плаше да изнесу своја искуства и изазове са којима се суочавају.

У случају да не добијемо званичан одговор или неку форму сарадње по овом питању, дописима ћемо се обратити владиним и невладиним организацијама које се баве заштитом медијских слобода. Желимо да их позовемо да стану у одбрану РТВ Будва и права на независно и слободно информисање.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare