Ognjen Tadić: Gdje se znaju granice, zna se i odgovornost!

Zašto dio Zapada, koji decenijama zna probleme Libana, želi da dejtonski poredak BiH, u kome se zna gdje granica postoji, zamijeni poretkom koji bi bio najsličniji konfuznom taifskom poretku Libana, upitao je pravnik Ognjen Tadić.

Tadić je upitao zašto žele da tridesetogodišnji mir u BiH zamijene novim sukobima.- Ovo su potpuno legitimna pitanja danas kada vidimo šta se dešava u Libanu.

Da danas u Libanu postoji nešto potput Republike Srpske u BiH onda ne bi bilo takvog Hezbolaha. Teritorijalno razgraničenje bi ih dovelo u situaciju da ne mogu dominirati cijelim Libanom, a imali bi i teret odgovornosti za život na teritoriji kojom upravljaju – naveo je Tadić na društvenoj mreži Iks.On je istakao da Zapad iz ove situacije mora izvesti zaključak da za BiH nije rješenje „libanizacija“ u kojoj se ne zna gdje su granice i u kojoj su sve javne funkcije ispresjecane nekim domaćim „BiH Hezbolahom“, nego je za Liban rješenje „dejtonizacija“ nakon koje bi se i u toj zemlji znalo da granica postoja.

– A tamo gdje granica postoji zna se i ko je za šta odgovoran i da prelazak granice ponašanja nosi ozbiljne posljedice – poručio je Tadić.

Zašto dio zapada, koji decenijama zna probleme Libana, želi da dejtonski poredak BiH (u kome se zna gdje granica postoji), zamijeni poretkom koji bi bio najsličniji konfuznom taifskom poretku Libana (nešto najsličnije tzv. Aprilskom paketu)? pic.twitter.com/MHSPA5Pj7B— Ognjen Tadić (@ognjen_tadic) October 5, 2024

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare