Odović u SLOBODNOJ ZONI: Proces rušenja Milove kuće u Kočanima je pauziran!


Ministar prostornog planiranja i urbanizma Janko Odović kazao je večeras u Slobodnoj zoni sa Draženom Živkovićem koja se emituje na Prvoj televiziji da je njegovo ministarstvo nastalo iz djelova ministarstva ekologije i dijela ministarstva finansija

„S obzirom da sam i u prvoj demokratskoj Vladi bio državni sekretar, uočio sam da je to sektor kome se mora dati mnogo više pažnje. Moramo raditi na zakonima u oblasti državne imovine kako bi bili u boljoj situaciji nego što smo sada. To je sva ona imovina koja nije u privatnom vlasništvu“, kazao je Odović.

Imamo situaciju da su neke državne zgrade neuknjižene, kazao je Odović i dodao da je i jedna od njih i zgrada Vektre.

„Sve je to jedan nerad i nebriga a to je nemar države jer se finansira i iz poreza. Uprava za katastar je jako značajna jer se pokazalo da je ta Uprava vođena kako ne treba. Krivi most ne postoji u katastru. Možda lebdimo preko njega“, kazao je Odović u Slobodnoj zoni dodajući da se mora sprovesti reforma i gdje će se promijeniti sistem čitavog katastra.

Podsjeća i da je bilo slučajeva skrivanja imovine i dodaje da je to relikt prethodnog vremena.

Komentarišući legalizaciju, Odović tvrdi da su građani najčešće to radili na svojoj đedovini ali i da država tu snosi dio odgovornosti.

„Država u jednom 21. vijeku ima pojedine djelove Glavnog grada koji nemaju ni DUP. Vi ne možete dobiti idejno rješenje niti išta. Oni su bili primorani da rade. Imate hiljadu takvih primjera u kojim naseljima. Legalizacija je bitna da se to konačno dovede u red i da ljudi znaju šta je njihovo“, kazao je Odović.

Kako kaže, povećao bi kazne za ilegalnu gradnju i da će to uraditi isključivo i samo kada država bude ispunila svoje obaveze.

Dodaje i da je prošlo vrijeme zapošljavanja po roditeljskoj liniji.

„Možete doći u Ministarstvo i vidjeti da svi, počevši od državnih sekretara , rade konkretne poslove, a ne samo da sjede i da se hlade lepezama. Ako se utvrdi da je bilo ko radio kako ne treba, biće sankcionisan. A ako se radi o krivičnom djelu, taj predmet će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu“, kazao je Odović.

Kada govori o Lameli C, Odović kaže da je omogućena legalizacija četiri sprata.

„Mi ćemo izaći na tu zgradu i snimiti, popisati i sve slikati. To je krivično djelo za koje će se podnositi krivične prijave. Kada tužba građana koji su tužili Ministarstvo bude odbijena, nastavićemo sa rušenjem“, kazao je Odović.

Predmet kuće u Kočanima se nalazi pred sudom, obznanio je Odović, i na čekanju je rješenje o rušenju.

„Desilo se da neko sa tim rješenjem maše i pravi spektakle ali šta se desilo? Ništa. Imamo situaciju za mandata prethodne ministarke njena služba koja je radila drugostepeni postupak nije odgovorila. Time su se stekli uslovi da Milo Đukanović podnese tužbu sudu zbog ćutanja uprave. Sad neki sudija taj predmet drži u fioci a ja ne smijem izlaziti sa predlogom za rušenje dok je postupak u toku“, kazao je Odović.

1 komentar
Najviše glasova
Najnovije Najstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

A zašto kuća, kad je obnovio već postojeću staru kuću.Dio betonske ograde je na državnom i ne isplati se rušiti jer će to više koštati državu.Predlog izmjeri se kvadratura uzurpiranog zemljišta i neka plati po opštinskoj cijeni.