ODLETIO!Smijenjen Gabrijel Eskobar!

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar razriješen je dužnosti izaslanika za Zapadni Balkan, tvrdi portal Frontlajner.

„Smjena je uslijedila nakon temeljnog istražnog rada magazina Frontlajner, koji je otkrio moguće sukobe interesa i doveo u sumnju njegov diplomatski integritet. Potvrda Eskobarove smene stigla je od izvora u američkom Kongresu ubrzo nakon što se Vudi Džumšiti, glavni urednik tog medija, pojavio u televizijskoj emisiji u kojoj je govorio o vitalnoj ulozi štampe u demokratiji i preprekama sa kojima se suočavaju novinari kada izazivaju uticajne ličnosti“, piše portal, prenosi Kosovo onlajn.

Eskobar je takođe prilikom mnogih posjeta Crnoj Gori govorio kako bivši Demokratski front nije partner američke administracije te da bi bili zabrinuti ukoliko bi ova politička grupacija vršila vlast čime se direktno umiješao u unutrašnje političke procese u Crnoj Gori.

Kontroverza oko Eskobara počela je izvještajem Frontlajnera od 22. marta, u kojem se navode tvrdnje o finansijskim vezama između Eskobarove porodice i srpskih državnih organa, što dovodi u sumnju njegovu neutralnost u dijalogu lažne države Kosovo i Srbije.

O implikacijama ovih navoda dalje se raspravljalo u emisiji Juronjuz Albanija, gdje je Džumšiti bio panelista. Glavna tema razgovora bio je kvalitet informativnog izveštavanja i posledice koje novinari trpe, poput klevetničkih kampanja, za svoj istraživački rad. Tokom emisije, Džumšiti je istakao važnost jačanja upravljanja medijima i internih kapaciteta za poboljšanje integriteta i otpornosti novinara.

Ubrzo nakon ovog televizijskog pojavljivanja, izvor u američkom Kongresu obavijestio je Džumšitija o Eskobarovoj smeni.

„Ovaj potez američke vlade ukazuje na ozbiljnost optužbi i uticaj medijskog nadzora na diplomatsku praksu. Istraživačka ispostava Frontlajnera u Londonu je odmah zatražila komentare od različitih američkih subjekata, uključujući Ambasadu SAD u Prištini, Kancelariju za strateške komunikacije u Briselu i Stejt department SAD, kako bi dobili jasnoću o situaciji i budućnosti američke diplomatije na Balkanu. Uprkos višestrukim upitima, do ove objave nije bilo odgovora. Tišina postavlja pitanja o transparentnosti i spremnosti vlade SAD da se javno pozabavi pitanjima koja su pokrenuta u izvještajima Frontlajnera“, konstatuje portal koji ukazuje da je bio meta napada nevladinih organizacija koje podstiče ambasada SAD u Prištini posle objave ove informacije.

Implikacije Eskobarove smjene, dodaje, su dalekosežne i potencijalno utiču na američke strategije na Balkanu i na širi međunarodni diplomatski pejzaž.

Ovaj slučaj takođe naglašava tekuće rizike i izazove sa kojima se suočavaju novinari širom svijeta, potvrđujući potrebu za snažnom zaštitom i podrškom štampi u njihovoj ključnoj ulozi čuvara demokratije.

Otpuštanje Eskobara je, smatra Frontlajner, svedočanstvo moći štampe i njene nezamenljive uloge u funkcionalnoj demokratiji.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare