O Saboru o programu o rezoluciji! Svesrpski!

Predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić gostovali su u Nacionalnom dnevniku na TV Pink.

O programu 

Stevandić je izjavio da su mnoge institucije počele da ulaze u zajedničke projekte u Srbiji.

– Mogao bih da pričam pet dana o tome koliki je značaj ovakvih projekata. Istorija nije nastala odjednom. Nekada smo se stidjeli da obilježavao pogrome, a onda smo to krenuli zajedno da radimo. To je etapa koju je otvorio Vučić i ovo će biti proces koji će imati budućnost. Ovo postaje živo i postaje naša obaveza – naveo je on.

– Ova proslava nije uperena ni protiv koga. Ono što je nama u srcu je zajedništvo srpskog naroda i sloga. Ovo je jedan dan koji ćemo nastaviti u budućnosti – zaključila je predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

O deklaraciji

– Deklaracija se tiče svih Srba ma gdje se nalazili. Mi to možemo da uradimo jer je Srbija na svakom planu postala lider i u geopolitičkom smislu, vidjeli smo da je u GS UN osvojila 2/3 glasova. Znam koliko su se i Ana i Vučić borili. Ovo potpisivanje sporazuma ne dolazi kada je država slaba, i to je dokaz koliko je Srbija ojačala. Ne smijem da zaboravim – ne postoji grad u RS koji ima vrtić, školu, bilo šta što nije pomogla Srbija – rekao je Stevandić.

– Ja Svesrpski sabor nikada ne bih povezivala sa rezolucijom. Znam da je predsjednik Vučić sa Dodikom o saboru govorio mnogo prije nego što smo znali da se rezolucija priprema. To je rezultat dugotrajnog procesa. Sećam se kada je Vučić bio premijer 2014. kada je krenulo da se radi na jačanju veza sa Republikom Srpskom. Vjerujem da će biti dušebrižnika koji će reći da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a jeste. Sjetite se u vrijeme poplava kako je Srbija pomagala Srpsku. Srbi smo i sa jedne i sa druge strane Drine. Uložili smo oko 107 miliona evra u projekte u RS, tako da ovaj sabor dolazi 10 godina nakon što je predsjednik započeo izgradnju ovakvih odnosa. Danas to svi vide – rekla je predsejdnica Narodne skupštine.

O Saboru

– Nenad i ja smo zaduženi za parlamentarnu saradnju i sjutra je istorijski dan i veliko je zadovoljstvo videti da su se svi članovi Vlade aktivirali – rekla je Brnabić i dodala da nas sutra očekuje lijep dan.

– Sreli smo se na mostu koji spaja obale i narod. Granica više ne postoji jer su one administrativne, a mi smo jedan narod. Ovo će ispisati stranice istorije. Ulazimo u formalizaciju srpskog jedinstva. Biće mnogo sporazuma. Ponosni smo na parlamentarni forum koji će biti dva puta godišnje. To je nadgradnja naših odnosa. Srećan sam što to prolazi u miru, uprkos ratu koji se odvija u svijetu – kaže Stevandić.

– Učestvovaćemo na zajedničkoj sjednici dvije vlade. Vjerujem da će sjednica biti o konkretnim projektima od kojih je najvažniji Memorijalni centar u Donjoj Gradini i Beogradu i to moramo da završimo u narednim godinama, pitanja infrastrukture, kulture, obrazovanja.. Radni sastanak u skupštini će biti o parlamentarnom forumu. Orlić i Stevandić su to dogovorili ali meni je čast što to nastavljam – izjavila je Brnabić i dodala da se prvi forum očekuje već na jesen.

Pozvala je narod da se pridruži brojnim manifestacijama koje će biti priređene.

– To je dan sloge i zajedništva – zaključila je Brnabić.

(Novosti online)

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare