NOVO ISTRAŽIVANJE O REJTINGU POLITIČKIH PARTIJA!

Demokratska partija socijalista i dalje je pojedinačno najjača partija na crnogorskoj političkoj sceni, ispred Pokreta Evropa sad, dok bi srpske političke partije u eventualnoj koaliciji zbirno zavrijedile podršku preko 22 odsto građana, proizilazi iz istraživanja koje je, za potrebe jedne parlamentarne partije, sprovela renomirana regionalna agencija.

Anketa je sprovedena od 11. do 15. marta, na uzorku od 1.010 ispitanika.

Prema rezultatima u koje je BORBA imala uvid, ukoliko bi se sada održali vanredni parlamentarni izbori izlaznost bi bila 53 odsto, tri i po odsto manje nego li što je bila na prošlogodišnjim izborima od 11. juna.

DPS je u ovom momentu pojedinačno jači nego li što je na prethodnim parlamentarnim izborima bio sa SD-om i ostalim satelitima. Naime, DPS uživa podršku 24.3 odsto, dok je 11. juna prošle godine u koaliciji na izborima uzeo nešto više od 23 odsto.

Pokret Evropa sad pod vođstvom Milojka Spajića u ovom trenutku bi uzeo 19.2 odsto glasova, dok bi nova politička partija koju bi formirao predsjednik države Jakov Milatović osvojila svega 4.3 odsto.

Koalicija Za budućnost Crne Gore koja je na prošlogodišnjim junskim izborima zavrijedila oko 15 odsto podrške birača, u ovom trenutku bi porasla na skoro 16 odsto, od čega bi 12.2 otpalo na NSD, a 3.7 na DNP. Međutim treba dodati da bi jedinstvena srpska koalicija koja bi, pored ZBCG-a uključivala partije slične provinijencije (Pravu, Slobodnu, Ujedinjenu Crna Goru, SNP i pokret Vladimira Leposavića) osvojila preko 22 odsto glasova i mogla bi da bude najprijatnije iznenađenje izbora.

Od navedenih manjih prosrpskih partija nijedna ne bi prošla cenzus – SNP bi uzela 2.6, Ujedinjena Crna Gora 2.1, Slobodna Crna Gora 0.6, Prava Crna Gora 0.5 i Pokret „Pravda za sve“ 0.3 odsto podrške.

Dalje, Demokratska Crna Gora bi u ovom času mogla da računa na podršku 7.6 odsto birača, što bi bio njihov najlošiji izborni rezultat.

Izborni prag bi prešli Bošnjačka stranka sa pet odsto podrške, što predstavlja pad u odnosu na 7.08 odsto od 11. juna, kao i GP URA sa 3.5 odsto.

Ispod cenzusa bi takođe ostali SDP sa 2.4, SD sa 1.9, PZP i Preokret sa 0.9, Demohrišćani sa 0.7, novoosnovana Crnogorska evropska partija sa 0.3, kao i Demos i LP sa 0.1 posto osvojenih glasova.

Od albanskih političkih predstavnika Albanski forum bi uzeo 2,5 odsto, a Demokratska partija i FORCA po 0.5.

Hrvatska građanska inicijativa bi zavrijedila podršku 0,6 odsto.

Treba dodati da je neopredijeljenih bilo 2,6 odsto ispitanika.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare