Novi izbori u Podgorici na pomolu?!

I današnja sjednica Skupštine Glavnog grada prekinuta je a nakon drugog po redu odlaganja, novi termin je srijeda. To je odluka dogovora postignutog na kolegijumu predsjednice Skupštine Glavnog grada.

Sve ovo uzrokovala je ostavka predsjednika države Jakova Milatovića koji je napustio Pokret Evropa sad nakon brojnih unutarstranačkih zatezanja između njega i aktuelnog premijera i lidera te partije Milojka Spajića. Podsjećamo, Milatović je Pokret napustio nakon višemjesečnih neslaganja sa Spajićem gdje je isti sporio njegovu većinu unutar partije tražeći da i on bude taj koji će se politički pitati u Pokretu, međutim do toga nije došlo. Sve to rezultiralo je njegovom ostavkom na sve stranačke funkcije u Pokretu što je dovelo do toga da je manji dio članstva napustio PES.

Iako su iz Pokreta Evropa sad tada poručivali da izlaskom predsjednika države i doskorašnjeg potpredsjednika te partije Jakova Milatovića, ali i isključenjem ministra pravde Andreja Milovića, te raspuštanjem podgoričkog i barskog odbora neće doći do krize, stvari ipak ne stoje toliko dobro. S tim u vezi, upitno je kako će nadalje funkcionisati vladajuća većina u Podgorici, hoće li doskorašnji članovi PES-a i oni koji su ostali u partiji željeti da sarađuju, te kako će oni sarađivati sa koalicijom Za budućnost Podgorice, Demokratama i podgoričkom UROM. Svakako, mnoštvo je različitih opcija hoće li gradska vlast u narednom periodu moći da funkcioniše sa upitnom podrškom, a sve nakon političkog hira predsjednika države Jakova Milatovića koji izlaskom iz pokreta želi da iskoristi svoj uticaj u dijelu podgoričkog odbora nekadašnjeg PES-a što bi mu bila dobra startna pozicija za formiranje buduće partije.

U tom članstvu nekadašnjeg jedinstvenog odbora podgoričkog PES-a nalaze se i pet odbornika aktuelne većine u Glavnom gradu koji u ovom trenutku traže novo političko „dijeljenje karata“ i novi dogovor aktuelne većine u gradskom parlamentu. Ipak, kako su saopštili, oni ne žele krizu vlasti već žele da budu konstruktivni dio skupštinske većine.

Borovinić Bojović: Raspad većine želi samo i isključivo DPS

Iz današnjih saopštenja jasno je da samo u ovom trenutnu predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović pokušava da očuva sadašnju većinu dok nekadašnji i sadašnji predstavnici PES-a pokušavaju da nađu dogovor.

Međutim, došlo je i do sukoba saopštenjima između poslanika DPS-a Mihaila Anđuišića nakon ponovnog odlaganja sjednice gdje je poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao ironično da je većina uzdrmana zbog DPS-a.

„Da pokušam još jednom plastično pojasniti: gradska uprava i parl. većina su se raspali prirodno, sami od sebe. Usljed nerada, nestručnosti i partitokratije“, naveo je on na društvenoj mreži „X“.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada dr Jelena Borovinić Bojović odgovorila je danas na napade iz Demokratske partije socijalista čime pokazuje da želi da sačuva jedinstvo odborničke većine u Glavnom gradu.

„Reakcija iz odborničkog kluba Demokratske partije socijalista potvrdila je sve što sam kazala ovih dana: raspad većine želi samo i isključivo DPS. I to nije novost, to je kontinuitet politike DPS: kriza, raspad, svađa, haos, to su rezultati politike ove stranke i ciljevi kojima i dalje teži. To je za njih prirodan ambijent ali i razlog zašto su ih građani Podgorice ubjedljivom većinom poslali u prošlost“, kazala je prva žena gradske skupštine.

Borovinić Bojović podsjeća da „uprkos činjenici da su demokratski procesi odmakli, DPS pokazuje da ne razumije ni osnove demokrate, pluralizma i razlike u mišljenjima. Ipak, njihove izjave su korisne u raščišćavanju situacije. Svaka vrsta ucjene i nestabilnosti odgovara samo njima, pa je izbor narednih dana pred odbornicima većine sasvim jednostavan: ili interes građana Podgorice ili DPS“.

„Vrijeme je pokazalo da jedno uz drugo ne ide“, zaključila je predsjednica Skupštine Glavnog grada.

Čarapić: Bez pisane ponude posebnog kluba ne može se doći do dogovora!

Šef kluba odbornika PES-a Vasilije Čarapić rekao je da će pregovori sa Posebnim klubom biti nastavljeni kada od njih dobiju pisane zahtjeve, jer bez pisane ponude ne može doći do dogovora.  Ta pisana ponuda, kako je naveo Čarapić, treba da sadrži njihove uslove ostanka u parlamentarnoj većini.

„Bez nje, ne znam kako možemo da riješimo ovu krizu ukoliko oni nastave sa istim mehanizmima. Mi želimo pismenu ponudu, usmene stvari nas ne zanimaju. Imamo koalicioni sporazum koji je napismen, koji se poštuje i koji je temelj gradske vlasti. Shodno tome, bitno je ponudu dostaviti napismeno“ – decidan je Čarapić.

Na pitanje kada nastavljaju pregovore sa bivšim odbornicima PES-a, Čarapić je naveo da će razgovori biti nastavljeni nakon što dobiju pisanu ponudu.

On je naveo da je sjednica gradskog parlamenta odložena na zahtjev Posebnog kluba.

„Prošla sjednica parlamenta se nije desila zato što su odbornici Posebnog kluba i odborici DPS-a odbili da daju kvorum. Ovo je sada malo drugačiji razlog ali suštinski ipak je Poseban klub glavni akter toga. Što se tiče nas, mi želimo da pregovarački proces maksimalno zaštitimo od manipulacija budući da je ovo nova realnost u Glavnom gradu. Tražimo od Posebnog kluba da nam dostavi sve šta žele“ – rekao je Čarapić.

Na pitanje da li političku grupaciju koja je napustila PES smatraju dijelom odborničke većine, Čarapić kaže da „oni sebe smatraju dijelom odborničke većine“.

„Odbornička većina se potvrđuje time što se dolazi na sjednice“ – poručio je Čarapić.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare