Ni jedni ni drugi neće sa DPS-om, ali ne počinju međusobne pregovore

Nosioci lista dva najjača politička bloka nakon izbora u Budvi ne žele da međusobno pregovaraju o formiranju vlasti, u taboru Mladena Mikijelja nastala je uzbuna zbog nagovještaja iz koalicionog partnera, Socijalističke narodne partije (SNP), da će njihov klub pregovarati sa svima, ali zvanični razgovori nisu počeli ni sa drugim akterima.

Dva dana nakon lokalnih izbora, najjače liste, “Budva naš grad – Nikola Jovanović” i “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad – Mladen Mikijelj”, još zvanično nijesu pozvale na formalne pregovore lidere stranaka i koalicija koje su uspjele da uđu u budući lokalni parlament iako im je za formiranje vlasti potrebno još najmanje osam odbornika.

Davor Dokić, odbornik sa Jovanovićeve liste, koju čine nekadašnji članovi Demokratskog fronta, rekao je da će oni pokrenuti pregovore koji bi mogli biti i okončani u narednih par sedmica, i ponovio da neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Novom srpskom demokratijom (NSD).

Ta stranka je u koaliciji koju predvodi Mikijelj dobila četiri od ukupno devet mandata, Demokratska narodna partija (DNP) dva, Pokret za promjene (PzP) jedan, a SNP dva. Za većinu je potrebno 17 od ukupno 33 odbornika koliko broji budvanski parlament.

Loklani SNP objavio je prekjuče da će ako dobije saglasnost partijske centrale, formirati poseban odbornički klub i time istupiti iz koalicije.

Nezvanično je potvrđeno da Mikijelj želi da od svih članica koalicije koje su dobile mandate dobije čvrsta uvjeravanja da se neće formirati posebni klubovi i samostalno pregovarati. Tu potvrdu Mikijelj je već tražio od partijskih centrala ovih partija, posebno od SNP-a, kako bi u narednom periodu započeo pregovore.

Sa druge strane iz Jovanovićevog tabora tvrde da je NSD glavni krivac raspada doskorašnje loklane uprave, na čijem čelu su zajedno bili punu godinu i dva mjeseca od kada je pritvoren predsjednik Opštine Milo Božović, koji je i dalje funkcioner te stranke.

Ni u NSD-u, kako je  rečeno, ne žele da pozivaju Jovanovića na razgovore. Izborna matematika ne ide na ruku Mikijelju, jer ponudu za formiranje postizborne koalicije može jedino da uputi Pokretu Evropa sad koja ima dva odbornika i Demokratama, koje su osvojile četiri mandata, te mu na taj način nedostaju dva odbornika.

Sa druge strane, Jovanoviću takođe fale dva odbnornika ukoliko obezbijedi podršku SDP i URA, što je očekivano, ali i od Demokrata, pa može da računa na rascjep Mikijeljeve koalicije i razgovore sa samostalnim odborničim klubovima SNP-a i DNP-a.

Da još nijesu dobili nikakav poziv na pregovore za formiranje vlasti, potvrdio je  nosilac liste Demokrata.

“Svakako, na onima koji su dobili najveći broj glasova je odgovornost za formiranje vlasti i očekujemo njihov poziv na razgovore. Otvoreni smo da čujemo predloge i očekujemo da se uvaži 1200 građana koji su podržali našu izbornu listu i program i principe koje smo kandidovali. Konačnu riječ o našem ulasku u vlast donijeće naš Opštinski odbor, kao i uvijek do sada”, kazao je on.

Ni koalicija okupljena oko SDP-a, koju je predvodio Petar Odžić još nije dobila poziv za pregovore. Odžić je rekao da je uvjeren da će nova vlast biti formirana u najkraćem roku, te da su oni tas na političkoj vagi.

“Ovih dana pravimo analizu izbora i izbornog rezultata, koji je za našu koaliciju iz više segmenata dobar. Pokazali smo opravdanost pravljena saveza između SDP-a, SD-a i LP-a, ali i uspjeli da budemo tas na političkoj vagi u Budvi, i bez nas se ne može praviti većina. Kao koalicija koja ima najširi koalicioni kapacitet, i poželjan smo partner svima, u narednim danima očekujemo i razgovore na temu potencijalnih koalicija. Nadam se da će buduća vlast biti u najkraćem roku formirana, ali i da će pružiti jedan politički stabilan period pred nama, kako bi Budva ponovo povratila stari sjaj”, kazao je on.

Ukoliko dva najveća bloka budu istrajna da međusobno ne razgovaraju oko formiranja vlasti, a Mikijeljev blok ostane jedinstven, sagovornici “ Vijesti” tvrde da bi se moglo desiti da ni jedna ni druga strana ne formiraju vlast, što bi više odgovoralo Jovanoviću.

Njegova grupacija i dalje upravlja gradom, a kao grupa građana, sastavljena od lokalnih opštinskih funkcionera i direktora velikih opštinskih preduzeća bliskih Milu Božoviću ostvarili su odličan izborni rezultat, pa računaju da bi u slučaju ponovnih izbora uspjeli još bolje da se pozicioniraju, jer bi ih ponovo organizovali sa pozicija vlasti.

Formiranje koalicije od “nategnutih” 17 odbornika u kojoj bi bilo pet političkih subjekata, kojima bi se moralo izaći u susret davanjem političkog kolača – funkcija u administraciji, preduzećima, ustanovama i službama, Jovanoviću ne bi išlo na ruku.

Imajući u vidu da je sam Jovanović kazao da sa DPS-om neće pregovarati, sve više se pominje da bi dvije strane mogle da se dogovore da se za gradonačelnika ponudi nezavisni kandidat, a nekoliko takvih imena se već pominje, a neki su bliski Jovanoviću.

0 komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare